Ananas na grilu s rumem a třtinovým cukrem
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
1/5
Postup
přímé grilování
Ananas se na grilu dá dělat mnoha různými způsoby. My Vám zde ukážeme náš nejoblíbenější - grilovaný ananas s luxusní polevou z rumu, třtinového cukru, vanilky a kávy.
Ingredience
- 1 ananas
- 200 g třtinového cukru
- 100 ml kvalitního tmavého rumu
- 1 polévková lžíce instantní kávy
- 1 vanilkový lusk
Grilovaný ananas je perfektním snadným dezertem na závěr grilovačky. Výhodou tohoto receptu je, že není tolik náročný na přípravu surovin a nezabere ani příliš času. Připravit ho zvládnete ve všech grilech ať už máte gril Weber nebo jiný a s litinovým kotlíkem tento recept půjde udělat i přímo na ohni.
Příprava ananasu před grilováním
- Odřízneme vršek a spodek ananasu a oloupeme/ořežeme kůru.
- Ananas jde na grilu dělat mnoha způsoby - dají se grilovat jeho plátky na roštu, jde grilovat i vcelku na otáčecím špízu. My si ho v tomto receptu nakrájíme na kostičky o stranách cca 2-3 cm. Stačí hrubý odhad od oka, není určitě potřeba dělat to podle pravítka.
- Připravíme si vanilkový lusk - podélně rozpůlíme a odstraníme z něj semínka. Pokud nenajdete vanilkový lusk, jde alternativně v receptu na grilu použít vanilková pasta, v nejhorším případě vanilkový cukr.
Grilování ananasu
- My si v prvé řadě na gril umístíme litinovou pánev, litinový wok nebo litinový hrnec. Pokud máte doma nějaké jiné litinové nebo keramické nádobí na gril, půjde taky použít.
- Rozpálíme gril na teplotu cca 220 °C, zavřeme poklop a počkáme, až se nám rozpálí litinové nádobí. Může to trvat i 10 minut.
- Do rozpálené litiny dáme zaráz všechny následující ingredience - rum (tím začneme), vanilku, třtinový cukr a instantní kávu.
- Za stálého míchání uvedeme směs do varu a necháme vyvařit do sirupové konzistence - tím šťáva samozřejmě zhoustne a hlavně se zároveň vyvaří alkohol z rumu.
- Následně do litiny přidáme kostky ananasu a za stálého promíchávání grilujeme přibližně 5-10 minut, dokud se ananas lehce neopeče.
- Následně ananas podáváme - můžeme rovnou z grilu a při servírování ho pokapeme/potřebeme štávou z pánve.
Přejeme dobrou chuť! :)