Asijský wok na grilu - Stir Fry nudle
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
2/5
Postup
přímé grilování
Na Vašem grilu si můžete udělat jídla z celého světa. Třeba i dokonalou Asii, ke které potřebujete jen pořádný Wok. Recept samotný už je potom velmi jednoduchý.
Ingredience
(na cca 5 porcí)
- Udon nudle 600 g (my je máme nejradši, ale můžete použít i jiné nudle vhodné do woku)
- 2 papriky
- 1 cuketa
- 1 svazek jarní cibulky
- Žampiony
- 1 limetka
- 6-8 stroužků česneku
- Zázvor (stačí nasekat jednu lžičku)
- Čerstvá petržel
- Sezamová semínka - 1 lžička
- Arašídy 50 g
- 2 balení tofu
- Hladká mouka na obalování tofu
- Olej na smažení
- Sezamový olej na zálivku
- Silná sójová omáčka
- Javorový sirup
- Ocet balsamico
- Hoisin omáčka
- Sůl a pepř
Možnost navíc pro masožravce:
- 2 kuřecí prsa (pokud si přejete na nudle přidat, ale není to za nás nutné)
Grilovat kuřecí nebo kousky cukety není těžké zvládnout, ale na grilech Weber, je možné připravovat výrazně více jídel. Se správným grilovacím příslušenství, je možné si udělat i opravdové pochoutky, které by vaši přátelé a rodina z grilu určitě nečekali. Dnes se tak podíváme na krásný asijský recept připravený přímo na grilu.
Příprava v kuchyni
- V kuchyni si nejprve připravíme všechny ingredience, abychom je potom mohli do woku už jen naházet.
- Omyjeme a nakrájíme žampiony - my menší kousky necháváme vcelku, větší rozřízneme napůl, ale klidně můžete nakrájet i na menší kousky nebo na plátky. Dáme do samostatné misky.
- Omyjeme a nakrájíme zeleninu - cuketu na půlkroužky, papriku klidně na větší kousky nějak rustikálně, dáme do samostatné mísy.
- Omyjeme a nakrájíme jarní cibulku - oddělte spodní bílou a horní zelenou část, vše nakrájejte na válečky a bílé přihoďte do mísy k paprice a cuketě, zelené dejte do samostatné misky.
- Nakrájejte česnek a zázvor - obojí nadrobno a dejte do samostatné misky.
- Připravte si tofu - tofu osušíme (dáme několik vrstev papírových ubrousků z obou stran a lehce zmáčkeneme dlaní. Ubrousky nasají přebytečnou vodu), nakrájíme na kostičky (o stranách cca 0,5 cm), zlehka obalíme v hladké mouce a dáme stranou
- Natrháme peržel na menší kousky - není potřeba krájet nadrobno.
- Uvaříme nudle dle instrukcí na balení - třeba naše Udon nudle se zalijí horkou vodou a nechají se vařit 3 minuty. Poté jsou připraveny na smažení ve woku.
Stir Fry smažení ve woku na grilu
- Připravíme gril na přímé grilování a cca 220 °C.
- Dáme do grilu Wok a necháme pořádně rozpálit. Jdou použít i některé litinové hrnce - důležité je, aby měl aspoň lehce zaoblené dno na promíchávání.
- Přidáme do woku olej a necháme rozpálit - nalívejte dokola po stranách woku, ať se promastí celá plocha.
- Nejprve osmažíme tofu - ve woku za stálého promíchávání, dokud nechytne barvu lehce dohněda, čímž se zároveň vytvoří pěkně křupavá krusta.
- Dále osmažíme sezamová semínka a arašídy - také za stálého promíchávání, dokud lehce neztmavnou, což budete mít během cca 1-2 minut, jde to hodně rychle. Lžičkou vytáheme - mimochodem, v ltinovém nádobí (pokud má dnes už běžnou povrchovou úpravu) můžeme promíchávat i kovovým náčiním.
- Osmažíme zeleninu - vždy za stálého míchání, nejprve přidáme žampiony a promícháváme, dokud nepustí dostatek vody a neopečou se na povrchu trochu. Dále přidáme cuketu, papriku a bílé stonky cibulky. Opět promícháváme, dokud se neosmaží. Mezitím přidáme i česnek se zázvorem.
- Dále přidáme nudle a pokračujeme ve smažení několik minut, za stálého promíchávání.
- Během smažení nudlí přidáme marinádu - postupně přilijeme 2 lžíce silné sójové omáčky, 1 lžičku javorového sirupu, 1 čajovou lžičku balsamica, 2 lžíce hoisin omáčky.
- Přihodíme do woku osmažené tofu, sezamová semínka a arašídy. Přidáme i zbývající jarní cilku a petržel.
- Osolíme a opepříme pomocí mlýnků dle chuti, promícháme a máme hotovo.
Příprava kuřecích prsou
Pokud si budete přát, k tomuto receptu se výborně hodí kuřecí prsa. I když za nás to vůbec není nutné, nudle 100% fungují i ve vegetariánské verzi :) Níže je recept, jak jsme s přípravou postupovali - ale samozřejmě záleží na Vás, jaké maso si přihodíte. Tohle je jeden z možných příkladů.- Kuřecí prsa namarinujeme několik hodin předem - my jsme nakládali v marinádě z medu a česneku.
- Kuřecí prsa grilujeme na roštu na přímém žáru při cca 200 °C. Z každé strany přiblžně 5 minut, dokud nechytnou barvu a nepustí se od roštu.
- Po sundání z grilu kuřecí prsa nafilírujeme, abychom na nudle mohli servírovat menší plátky.
Servírování z woku
- Doporučujeme dát celý wok na stůl na nějakou ochrannou podložku a každý ať si nabere dle libosti.
- Po naservírování smažených nudlí na talíř ještě pokapeme hotové jídlo limetkou.
- Ve verzi s masem nyní položíme na nudle nafílirované kuřecí prso.
- Dobrou chuť! :)