Burger s trhaným kuřecím masem na grilu
Ingredience
- 1 bulka - nejlépe máslová brioška
- 1 kuřecí stehno
- 1 rajče
- 1 nakládaná okurka
- Lžíce majonézy
- Slaninový džem - můžete kouknout na náš recept na slaninový jam.
- Rub na potírání masa - například Kosmos Q Honey Killer Bee
Směs na potírání masa
(pokud nemáte již připravený grilovací rub)
- 2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička hnědého cukru
- 2 čajové lžičky mleté papriky sladké
- 1 čajová lžička uzené papriky
- 1 čajová lžička granulovaného česneku
- 1 čajová lžička mleté hořčice
Kde sehnat nejlepší bulky na burgery?
Ať už děláte jakékoliv burgery, dobrá bulka je podle nás úplný základ. Vůbec nejlepší jsou na burgery máslové briošky, ale ty nemusí být zrovna jednoduché sehnat. Hodně to taky závisí na tom, kde se nacházíte. Najít dobrou bulku v Brně nebo Praze nebude problém, na menších městěch to může být komplikovanější. Níže proto dáváme pár tipů na skvělou bulku na burgery:
Zkuste se poptat ve Vaší oblíbené burgerárně - většinou Vám pár bulek pro vlastní potřebu rádi poskytnou ze svých zdrojů za pár korun. Zkuste proto zavolat do Vašeho oblíbeného podniku.
Nejlepší bulky v Brně - do velké většiny známých brněnských burgráren (vlastně dnes už po celé Jižní Moravě) dodává bulky pekárna BulPek z Bosonoh. Stačí jim zavolat a vyzvednout u nich. Výborné máslové briošky mívají ve William Thomas Bakery v pátky (Raději si ale ověřte předem. Nevíme, jestli je mají na všech provozovnách).
Makro a Rohlík - v obou dvou prodávají dobré bulky na burgery.
Příprava v kuchyni
- Nakrájejte si rajčata a kyselé okurky na tenké plátky.
- Příprava kuřecích stehen - potřete rovnoměrně grilovacím rubem. Můžete použít nějaký již odborníky předpřipravený rub - doporučit můžeme na tento recept třeba Kosmos Q Honey Killer Bee. Nebo si můžete doma nachystat rub vlastní podle návodu níže.
- Směs na potírání masa - smíchejte v míse všechny suroviny na přípravu směsi tak, aby v ní nezůstaly žádné hrudky. Poté maso rovnoměrně ze všech stran potřete touto směsí.
Grilování kuřecích stehen
- Připravte si gril na nepřímý žár o teplotě cca 160 °C.
- Stehna grilujeme nepřímo přibližně 45 minut, nebo do dosažení vnitřní teploty v mase 75 °C, pokud máte teploměr do masa (určitě doporučujeme, pomůže Vám s mnoha recepty :) )
- Jakmile je maso ugrilováno, vytáhněte jej ven a nechte 5 minut odpočívat, ať dosáhne nižší teploty.
- Burgerové housky opečte na grilu - pozor, ať je nepřipálíte, jde to velmi rychle.
- Natrhejte kuřecí maso - nejlépe na úzké proužky, můžete pomocí dvou vidliček nebo prstů.
Kompletace burgerů
- Na spodní bulku postupně - natřete majonézu, naneste pěknou vrstvu slaninového džemu, vyskládejte pořádnou porci trhaného kuřecího masa a na něj položte pár tenkých plátků rajčat a okurků.
- Horní bulku lehce potřete majonézou a přiklopte.
- Můžete ještě propíchnout dřevěnou špejlí a jde se na stůl :)
Přejeme Vám dobrou chuť!