Dokonale pečené brambory na grilu
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
1/5
Postup
přímé grilování
Každý recept nebo jídlo nemusí být složité, aby zachutnalo a zasytilo. Pečené brambory můžou být samy o sobě delikatesa, kterou nachystáte za malou chvíli.
Ingredience
- 300-400 g jakýchkoliv konzumních brambor (kromě sladkých)
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Brambory. Jedna z nejpoužívanějších potravin na světě vůbec. A asi nejpoužívanější způsob jejich přípravy, krom vařených brambor, jsou brambory pečené. Pojďme si tedy ukázat, jak nejlépe na jednoduché pečené brambory na grilu.
Tento recept si zvládnete připravit ve všech grilech (ať už máte gril Weber nebo jiný) nebo i doma v troubě. Potřebovat budete jen nějakou kamennou nebo litinovou desku nebo pánev.
Tento recept si zvládnete připravit ve všech grilech (ať už máte gril Weber nebo jiný) nebo i doma v troubě. Potřebovat budete jen nějakou kamennou nebo litinovou desku nebo pánev.
Příprava v kuchyni
- Brambory řádně omyjeme a pokud je slupka hodně špinavá, tak brambory oloupeme.
- Pak nakrájíme brambory na plátky, maximálně 0,5 cm silné.
- Plátky brambor vložíme do dostatečně velké misky. Přidáme 1-2 polévkové lžíce olivového oleje, bohatě osolíme a opepříme.
- Promícháme brambory v misce nejlépe rukou tak, aby byl každý plátek dobře pokryt olejem.
Grilování brambor
- Gril rozpálíme, kartáčem očistíme a připravíme ho na přímé grilování cca 180 °C.
- My děláme tyto brambory nejraději na keramické desce nebo tepelném štítu s tepelným roštem. Nedoporučujeme zde litinu, k té by se brambory příliš připekly.
- Keramickou desku můžeme nastříkat Anti-Stick Sprejem, nebo pomazat špekem.
- Brambory rozmístíme na desku hezky pečlivě vedle sebe. Nejlépe tak, aby se jednotlivé plátky co nejméně dotýkaly. Pokud máme plátků moc, použijeme další desku, nebo po dokončení grilování jedné várky grilujeme várku druhou. Důležité je, aby každý plátek na desce hezky ležel a brambory nebyly "naházené" na sobě.
- Brambory grilujeme necelou hodinu a v půlce grilování brambory na desce otočíme. Po cca 45 minutách by měly mít brambory hezky zlatavou a lehce opálenou kůrčičku. Čas každopádně záleží na typu grilu a teplotě.
- Jakmile kůrčičky dosáhneme, můžeme servírovat. Brambory můžeme dál lehce dochutit maldonskou solí a podávat s oblíbenou omáčkou, jsou ale dokonalé i bez ní.