Grilovaná hovězí žebra s BBQ omáčkou ze zahrádky
Doba přípravy
90 min a více
Složitost
3/5
Postup
low & slow
Grilovaná hovězí žebra jsou jedním z pilířů tradičního texaského BBQ. Tento recept kombinuje jemnou chuť hovězího masa s domácí BBQ omáčkou vyrobenou ze surovin, které můžete najít na své zahrádce. Pomalé grilování při nízké teplotě zajistí, že maso bude krásně měkké a šťavnaté, zatímco závěrečné glazování omáčkou dodá žebrům neodolatelnou chuť a vzhled.
Ingredience
Na žebra:
- 2 kg hovězích žeber
- 3 lžíce oleje
Na dry rub:
- 2 lžíce mleté lahůdkové papriky
- 1 lžíce mletého černého pepře
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce sušené cibule
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky chilli (volitelné)
Na BBQ omáčku ze zahrádky:
- 2 středně velká jablka, nastrouhaná
- 3 zralé rajčata, nakrájená na kostky
- 2 velké cibule, nastrouhané
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1/2 šálku jablečného octa
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- sůl a pepř podle chuti
Hned na začátek upozorníme, že tenhle recept je potřeba dělat Low & Slow. Pomalu a při nízké teplotě, až 7 hodin to může zabrat. Výsledek se Vám ale na konci za všechnu práci rozhodně odmění. Zároveň taky zmíníme, že i když je žebra potřeba grilovat dlouho, jinak je recept poměrně jednoduchý :)
My si v tomhle receptu zrovna připravíme domácí BBQ dry rub i domácí BBQ omáčku. Ale pokud chcete, určitě i zde můžete použít některé z našich již připravených grilovacích koření nebo grilovacích omáček.
Příprava na hovězí žebra v kuchyni
- Začneme přípravou dry rubu. Smícháme všechny ingredience v misce.
- Žebra očistíme, odstraníme přebytečný tuk a blánu na spodní straně. Potřeme je olivovým olejem a důkladně namasírujeme připraveným dry rubem. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici odpočívat alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
- Mezitím si připravíme BBQ omáčku. V hrnci na středním ohni osmažíme cibuli do zlatova. Přidáme česnek a smažíme další minutu. Přidáme jablka, rajčata a všechny ostatní ingredience na omáčku. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme za občasného míchání asi 45 minut, dokud se směs nezredukuje a nezhoustne.
- Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Dochutíme solí a pepřem podle potřeby. Necháme vychladnout.
Hovězí žebra na grilu
- Gril rozpálíme na 120°C pro nepřímé grilování.
- Žebra vyjmeme z lednice a necháme 30 minut při pokojové teplotě.
- Grilujeme při 120°C po dobu přibližně 6 hodin. Grilovat můžete klidně rovnou na grilovacím roštu, ale je důležité, aby žebra nebyla přímo nad žárem (viz nepřímé grilování). Každou hodinu žebra otočíme a podle potřeby sypeme zbytkem dry rubu.
- Po 6 hodinách zvýšíme teplotu grilu na 225°C. Žebra potřeme připravenou BBQ omáčkou a grilujeme dalších 15-20 minut, dokud omáčka nezkaramelizuje a nevytvoří lesklou glazuru.
- Hotová žebra sundáme z grilu a necháme 10-15 minut odpočinout.
- Nakrájíme mezi kostmi, podáváme s BBQ omáčkou a zeleninou z grilu a máme hotovo.