Grilovaná vepřová krkovička vcelku
Doba přípravy
90 min a více
Složitost
2/5
Postup
nepřímé grilování
Zkoušeli jste někdy grilovat vepřovou krkovici vcelku místo na plátky? Podívejte se na náš recept na středomořskou pečeni s hořčičným potěrem s bylinkami a poznejte přednosti grilování velkého masa vcelku :)
Ingredience
- 2 kg vepřové krkovice
- Středomořská pasta:
- 1 lžíce soli
- 1 lžička černého pepře (mletého)
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- 2 snítky čerstvého oregana
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 lístky čerstvé šalvěje
- 1 lžička sušené uzené papriky
- 1 lžíce sušené majoránky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce hořčice
- 2 stroužky česneku
Když se řekně vepřová krkovička na grilu, většina lidí si představí klasické plátky masa, které jsme už zkoušeli snad všichni. Znáte to - přijde návštěva, máte grilovat pro 8 a víc lidí a najednou máte na gril připravené desítky plátků krkovice, které musíte neustále hlídat a otáčet, aby se každý najedl. A z akce potom kolikrát sami velký zážitek nemáte, dokud se nedogriluje.
Proto někdy dává větší smysl ugrilovat krkovici na grilu vcelku. Je to jednodušší a zároveň většinou dosáhnete lahodnějšího výsledku, když maso ugrilujete jako jeden velký kus vcelku - při nižší teplotě, nepřímým grilováním a po delší dobu. Výsledek tak bude ještě šťavnatější a křehčí, než když ugrilujete plátky krkovičky odděleně. Níže je jednoduchý návod, co s krkovičkou udělat, když si ji doma chystáte na gril. Nakrájet na steaky nebo grilovat vcelku?
Proto někdy dává větší smysl ugrilovat krkovici na grilu vcelku. Je to jednodušší a zároveň většinou dosáhnete lahodnějšího výsledku, když maso ugrilujete jako jeden velký kus vcelku - při nižší teplotě, nepřímým grilováním a po delší dobu. Výsledek tak bude ještě šťavnatější a křehčí, než když ugrilujete plátky krkovičky odděleně. Níže je jednoduchý návod, co s krkovičkou udělat, když si ji doma chystáte na gril. Nakrájet na steaky nebo grilovat vcelku?
Kdy grilovat krkovici na plátky?
Když chcete rychle ugrilovat pár mas, pro menší počet lidí, vyplatí se krkovičku naporcovat na několik steaků, dle chuti ne/namarinovat a grilovat odděleně. Grilování tak máte za pár desítek minut hotové. Na to máme recept oddělený zde, kde se dočtete i vše potřebné okolo marinování.
Kdy grilovat krkovici vcelku?
Když čekáte větší návštěvu a více strávníků. A nebo jednoduše kdykoliv, když máte na grilování více času :) Výsledek bude chutnější a navíc je celé grilování mnohem jednodušší. Stačí rozpálit gril, maso si na začátku správně připravit a dát dovnitř. Potom s ním většinou nemusíte téměř nic dělat a jen počkáte, než vevnitř dosáhne potřebné teploty (budete potřebovat teploměr na zapíchnutí). A v mezičase se můžete plně věnovat svým hostům. A věřte nám, že si takto celou akci víc užijete :) Kdybyste dělali krkovičku na plátky, budete muset neustále chodit ke grilu, kontrolovat a otáčet každý plátek ve správnou chvíli.
Na této stránce níže každopádně najdete recept, jak si pohodlně ugrilovat luxusní vepřovou krkovičku vcelku.
Na této stránce níže každopádně najdete recept, jak si pohodlně ugrilovat luxusní vepřovou krkovičku vcelku.
Příprava vepřové krkovice v kuchyni
- Pokud jste koupili celou vepřovou krkovici, pravděpodobně před sebou máte 1,5-2 kg velký kus masa. Nyní doporučujeme maso uprostřed rozříznout na dva oddělené válečky. Děláme to proto, aby se maso propeklo rychleji. Pokud takto dostanete dva jednokilové válečky masa, stejně se Vám budou při ideální nižší teplotě propékat aspoň 2 hodiny. Pokud máte více času (3-4 hodiny), nechte krkovičku úplně vcelku - výsledek bude ještě lepší, jen je potřeba mít ten čas :)
- Nyní si nachystáme pastu na potírání krkovičky - můžete si vytvořit doma jednoduše vlastní pomocí návodu v dalším kroku, nebo můžete klidně použít nějakou předpřipravenou kořenící směs z naší nabídky. Doporučit můžeme třeba Meathead's Pork Rub. Jen se pak samozřejmě výsledná chuť trošku změní a už nepůjde vyloženě o středomořskou pečeni :)
- Na středomořskou pastu najemno nasekáme všechny čerstvé bylinky. Stroužky česneku nadrtíme nebo nasekáme na malé kousíčky. Následně smícháme se zbytkem ingrediencí.
- Do masa pořádně vmasírujte připravenou pastu. Kdyby Vám na mase špatně držela, přidejte víc hořčice. Hořčice zde plní funkci lepidla a pomůže Vám zde i v případě, že budete používat jakoukoliv jinou kořenící směs.
- Maso takto nechte marinovat minimálně hodinu, ale lépe i přes noc. Přes noc samozřejmě v lednici.
- Před umístěním na gril nechte maso odpočnout na pokojové teplotě, alespoň 30 minut.
Grilování vepřové krkovice
- Gril připravíme na nepřímé grilování při 180 °C. Na většině plynových grilů a kotlových grilů na uhlí budete potřebovat na nepřímé grilování tepelný štít a tepelný rošt. Na některých grilech můžete nepřímého grilování dosáhnout i jinak. Třeba na peletových grilech stačí nastavit požadovanou teplotu a po rožhavení můžete maso umístit přímo na rošt v grilu, nic speciálního není potřeba.
- Maso poté budeme několik hodin grilovat. V průběhu při nepřímém grilování není potřeba otáčet. Můžete jej prostě po celou dobu nechat, tak jak je :) Žár pod poklopem grilu rovnoměrně proudí a celá krkovice na grilu se krásně opeče ze všech stran.
- Budeme maso při grilování potírat? Většinou to nutné není, ale pokud budete grilovat déle jak dvě hodiny, potírání masa zabrání vytvoření vysušené kůrky na mase. Při dlouhém grilování proto potírat doporučujeme. Potírat můžete zbytkem marinády pomocí grilovacího štětce, vodou z rozprašovače nebo třeba i pivem. Potírat můžeme i BBQ omáčkou, ale pozor - pokud má velký obsah cukru, bude se připékat a doporučujeme proto potřít až třeba půl hodiny před koncem.
- Kdy je maso hotové? U vepřové krkovičky budeme čekat, dokud maso nedosáhne vnitřní teploty 75 °C.
- Pro zjištění teploty uvnitř masa zapíchneme do masa teploměr. Zapíchněte tak, aby konec jehly byl zhruba v té nejsilnější části svalu, uprostřed.
- A jak dlouho celkově budeme grilovat? Pokud jste si na začátku dle instrukcí vytvořili válečky krkovičky o hmotnosti cca 1 kg každý, grilování zabere přibližně dvě hodiny. Pokud máte jeden velký kus krkovičky až o dvou kilech, grilování bude trvat 3-4 hodiny.
- Jakmile maso uprostřed dosáhne vnitřní teploty 75 °C, sundáme z grilu.
Servírování
- Maso necháme před podáváním asi 10 minut odpočinout - ať se vyrovnají teploty v mase (na povrchu má stále těch 180 °C, uprostřed 75 °C).
- Maso následně pořádným nožem nafilírujte na tenké plátky a podávejte.
- Za nás doporučujeme podávat s těmito dokonalými zapečenými gnocchi. Ale fungovat to bude i s vařeným bramborem, v burgeru, sendviči... :)
- Dobrou chuť!