Grilovaná žebra s marinádou
Doba přípravy
90 min a více
Složitost
4/5
Postup
nepřímé grilování
Postup
uzení
Mistrovsky vyuzená žebírka, která se v ústech doslova rozpadají a jejich chuť dostává do kolen nejen milovníky masa.
Ingredience
Žebra
- 4 celá žebra - cca 1,5 kg každé
- 200 ml neslazené jablečné šťávy
- 50 ml jablečného octa
Kořenící směs
- 2 lžíce soli
- 2 lžíce mletého černého pepře
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce mletého česneku
- 2 lžíce chilli prášku - Ancho nebo Chipotle
- 1 lžíce mletého kmínu
Omáčka
- 450 ml kečupu
- 120 ml neslazené jablečné šťávy
- 50 ml jablečného octa
- 50 ml hořčice
- 2 lžíce melasy
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžička mletého česneku
- Špetka chilli Chipotle nebo Ancho
Kuchyňská příprava:
- Smícháme všechny ingredience kořenící směsi v misce. Použít můžeme také dry ruby a grilovací koření přímo na vepřové.
- Žebra si nejlépe zakoupíme u kvalitního řezníka, který nám je na požádání očistí od blan a přebytečného tuku.
- Jinak očištění musíme zvládnout sami tak, že si žebra položíme na krájecí prkénko masitou stranou nahoru a očistíme pouze od případných blan a přebytečného tuku. Poté je otočíme vnitřní stranou nahoru a zde odřízneme přebytečné maso, pokud zde nějaké máme. To můžeme použít na další recepty.
- Nakonec si žebra zarovnáme, tedy ořízneme, do tvaru obdélníku podél nejdelší kosti.
- Tupým nožem, například máslovým, vjedeme pod membránu zakrývající zadní část každého "obdélníku" žeber. Zvedneme a uvolníme membránu až do roztrhnutí a poté celou membránu stáhneme.
- Žebra potřeme kořenící směsí, a více směsi rozhodně použijeme na straně masa.
- Smícháme si 200 ml neslazené jablečné šťávy a 50 ml jablečného octa nejlépe do rozprašovače, případně do misky se štětečkem. Tuto marinádu použijeme během grilování k potírání žeber.
Příprava před grilováním:
- Namočíme udící lupínky alespoň na 30 minut do vody. Pokud používáte peletový gril, tak lupínky není nutné používat.
- Připravíme si dostatek paliva pro dlouhodobé udržování stejné teploty grilu.
- Gril řádně očistíme, a připravíme ho na nepřímé grilování žebírek, na žár 110-120°C.
Grilování žeber:
- Pokud máme gril na dřevěné uhlí a brikety, položíme cca 2 hrsti okapaných lupínků přímo na brikety. Pokud máme gril plynový, použijeme udící boxík.
- Vložíme žebra na gril stranou kostí dolů, na nepřímý žár, a grilujeme 4-5 hodin pod zavřeným poklopem. Na grilování žeber můžete použít i speciální stojánek, díky kterému se Vám i na menší prostor vleze žeber výrazně víc. Žebra lze na grilu dělat i namotané na špízech.
- Každou hodinu kontrolujeme, aby teplota byla stále stejná a přidáváme palivo (brikety) a mokré, okapané lupínky. Perfektním pomocníkem jsou chytré teploměry Weber, kde můžete teplotu sledovat i na dálku.
- Každou hodinu také žebra stříkáme, nebo potíráme směsí jablečné šťávy a octa.
- Než budou žebírka hotová, připravíme si omáčku tak, že smícháme všechny ingredience na omáčku ve střední pánvi a přivedeme k varu. Po dosažení varu snížíme žár a za občasného míchání vaříme dalších 15 minut. Boční hořák plynových grilů je na tyto příležitosti perfektní.
- Jakmile po 4-5 hodinách uvidíme, že jde vidět asi 1 cm od konců kostí, žebírka sundáme z grilu.
Dokončení žebírek:
- Žebírka po vyjmutí z grilu na obou stranách řádně potřeme omáčkou a zabalíme je do řeznického papíru. Doporučujeme také vyzkoušet husté grilovací omáčky.
- Poté je zabalíme do extra silné hliníkové fólie. Pokud máme standardní alobal, obalíme 2x.
- Zabalené balíčky vložíme zpět do grilu na rošt a grilujeme na nepřímém, velmi nízkém žáru se zavřeným poklopem po dobu 45 – 60 minut, dokud se nebude maso krásně skoro samo oddělovat od kosti.
- Poté vyndáme žebírka z grilu, rozbalíme a můžeme porcovat.
- Žebra podáváme teplé se zbývající omáčkou.
Mrkněte se na naše rady, jak vyčistit gril po takové grilovačce, abyste si to trošku usnadnili.