Grilované jablko Hasselback
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
1/5
Postup
nepřímé grilování
Přinášíme recept na extrémně jednoduchý, rychlý a výborný dezert - Hasselback jablka na grilu. Skvělá malá sladká tečka za větším grilováním.
Ingredience
(na jednu porci)
- Velké jablko - například Pink Lady, Evelina, Red Delicious
- 10 g másla
- 10 g hnědého cukru
- 5 g mouky
- 10 g ovesných vloček
- Špetka skořice mleté
- Špetka soli
Příprava v kuchyni
- Příprava jablek - omyjte a každé jablko rozřízněte uprostřed napůl podél stopky. Lžičkou odstraňte jadřince.
- Hasselback krájení jablek - půlku jablka vždy položte rovnou stranou na stůl a nařezávejte nožem rovnoběžně (zářezy cca půl cm od sebe) tak, abyste neprořízli celé jablko a spodek zůstal pohromadě (viz foto). Můžete si dát na každou stranu jablka zarážky - z každé strany třeba vařečku nebo udící prkénka, která používáme i u nás na kurzech.
- Rozpusťe polovinu másla a smíchejte se skořicí a polovinou hnědého cukru.
- Připravená jablka dejte na libovolnou grilovací desku nebo třeba do hliníkové misky, rovnou stranou dolů. Z horní strany je potřete rozpuštěným máslem.
- Připravte si crumble (drobenku) - zbytek másla nakrájejte na kostičky a v míse je promíchejte s moukou, ovesnými vločkami, solí a zbytkem hnědého cukru. Tím Vám vznikne drobenka, kterou nyní dejte stranou.
Jablka na grilu
- Gril nastartujte na nepřímé grilování a teplotu přibližně 180 °C.
- Jakmile je gril rozpálený, vložte do něj desku nebo misku s jablky a grilujte přibližně 15 minut.
- Po uplynutí 15 minut na grilu posypte jabka drobenkou a lehce vmasírujte tak, aby se drobenka dostala i do vytvořených zářezů. Nechte jabka ještě krátce, pár minut na grilu.
- Vytáhněte jablka ven a nechte chvilku vychladnout.
- Podávat můžete třeba s vanilkovou omáčkou nebo zmrzlinou.