Grilovaný jehněčí hřebínek se sirupem z pomerančů
Doba přípravy
do 90 min
Složitost
4/5
Postup
nepřímé grilování
Když se řekne grilované jehněčí, nejčastěji tím myslíme jehněčí kotlety na grilu a jehněčí hřebínek na grilu. My Vám ukážeme, jak grilovat jehněčí oběma způsoby.
Ingredience
(pro 4-6 osob)
- 2 jehněčí karé (každé cca 500-700 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mletého chilli
- 2 lžičky soli
- 1 lžička namletého černého pepře
- 120 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 4 lžíce šťávy z granátových jablek
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce balsamica
- 1/2 lžičky soli
Jehněčí kotlety a jehněčí hřebínek na grilu
Kotlety, hřebínek, hřbet i jehněčí karé - tohle je všechno jeden a ten samý kus jehněčího masa. Jedná se o jehněčí maso s žebry. V případě hřebínku (označován také jako karé) jde o jeden sval s žeberními kostmi, obvykle o hmotnosti okolo 500 gramů. Když tento větší kus naporcujete na jednotlivé porce masa s kostí, dostanete jehněčí kotlety.
My si v tomto receptu ukážeme, jak grilovat jehněčí hřebínek vcelku. Pokud máte jehněčí kotlety už naporcované, recept můžete použít také, jen musíte grilovat výrazně kratší dobu přímou metodou a dát si pozor, aby se Vám maso nevysušilo. Proto za nás doporučujeme dělat jehněčí hřebínek vcelku a porcovat až při servírování. Výsledek za nás chutná lépe, je šťavnatější a křehčí a také při servírování vypadá velmi luxusně :)
My si v tomto receptu ukážeme, jak grilovat jehněčí hřebínek vcelku. Pokud máte jehněčí kotlety už naporcované, recept můžete použít také, jen musíte grilovat výrazně kratší dobu přímou metodou a dát si pozor, aby se Vám maso nevysušilo. Proto za nás doporučujeme dělat jehněčí hřebínek vcelku a porcovat až při servírování. Výsledek za nás chutná lépe, je šťavnatější a křehčí a také při servírování vypadá velmi luxusně :)
Příprava jehněčího hřebínku v kuchyni
- Příprava jehněčího hřebínku - žeberní kosti zbavte tuku a důkladně je očistěte. Maso mezi žebry vykrojte nožem a seškrábejte tak, aby kosti zůstaly zcela holé. Odstraňte i tuk pokrývající maso (nevzniknou tak v grilu zbytečné plameny) a mělo by Vám zůstat růžové až červené maso.
- V menší míse smíchejte všechny ingredience na kořenící pastu (česnek najemno nakrájený).
- Maso potřete kořenící pastou a nechte aspoň půl hodiny na pokojové teplotě před umístěním na gril.
- Připravte si sirup - smíchejte všechny ingredience a nechte cca 20 minut vyvařit, aby měl hustší konzistenci.
Grilování jehněčího hřebínku
- Gril připravte nejprve na přímý žár a nechte rozpálit na cca 200 °C
- Umístěte jehněčí hřebínek na gril stranou s kostí dolů.
- Grilujte asi 15 až 20 minut a průběžně jednou až dvakrát otočte.
- Grilujte dokud maso nedosáhne vnitřní teploty 50 °C. Při vpichování teploměru do masa si dejte pozor, aby konec jehly byl v nejtlustší části masa. Dávejte také pozor, aby se sonda nedotýkala kosti - kost vede teplo a extrémně se rozpálí. Sonda by pak ukazovala výrazně více stupňů.
- Po dosažení 50 °C vyjměte maso z grilu a nechte 5 minut odpočívat pod alobalem s větráním po bocích. Maso ještě asi o 2 °C doběhne.
- Sirup můžete mezitím opět přihřát, pokud je potřeba.
- Nakrájejte jehněčí maso na kotlety, pokapejte sirupem a podávejte.