Grilovaný květák se shawarma kořením
Doba přípravy
90 min a více
Složitost
2/5
Postup
low & slow
Grilování zeleniny je bezesporu jedna z nejlepších metod její přípravy. Mezi nejoblíbenější zeleninou na gril patří kukuřice, paprika nebo i cibule. Ale květák se odváží grilovat málokdo - a to je škoda! Květák připravovaný metodou low-and-slow (tedy dlouhé grilování za nižších teplot) je křehký, voňavý blízkovýchodním kořením a taky skvěle vypadá. Překvapte své blízké na další gril party a ugrilujte jim tenhle výborný recept.
Ingredience
Hlavní hvězda:
- 1 květák
Shawarma máslo:
- 50 g máslo
- šťáva a kůra z půlky citronu
- 1 stroužek česneku
- 1 špetka skořice
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička koření sumac
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kardamonu
- sůl
- pepř
Tahini dressing:
- 50 g tahini
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 utřený stroužek česneku
- sůl, pepř
Na servírování:
- lžička granátové melasy
- lžička vody
- čerstvá nasekaná petržel
- sůl
- sekané vlašské ořechy (nebo jakékoliv jiné ořechy)
- grilovaná mrkev
- grilovaná mladá kukuřice
Co je vlastně shawarma?
Shawarma je blízkovýchodní úprava masa - především kuřecího nebo jehněčího - která se griluje na rožni a maso se postupně ukrajuje stejně jako kebab. My si z tohoto receptu vypůjčíme kořenící směs, která se překvapivě dobře hodí k našemu květáku.
Příprava květáku v kuchyni
- Květák umyjeme a zbavíme vnějších listů. Košťál ukrojíme tak, aby na něm květák stál.
- Připravíme si kořeněné máslo - do změklého másla vmícháme všechny suroviny a dochutíme solí.
- Většinu másla použijeme na květák - potřeme jej nejen zvenčí, ale máslo vložíme i dovnitř mezi růžice.
- Květák umístíme na litinovou pánev s trochou vody (vzniklá pára nám lépe propeče květák).
Grilování květáku
- Připravíme si gril tak, aby měl teplotu 120 °C (v této části receptu můžeme použít i troubu) a květák pečeme 2 hodiny - v polovině pečení květák potřeme zbylým máslem a k pečení přidáme mrkev a kukuřici.
- Připravíme si tahini dressing - smícháme všechny ingredience a dochutíme solí.
- Po dvou hodinách zvýšíme teplotu na 220°C a květák natřeme granátovou melasou - zředíme ji troškou vody, ať se nám lépe roztírá. Zeleninu dáme na grilovací rošt.
- Pečeme, dokud květák i zelenina neztmavnou, zhruba 20 minut.
- Na talíř dáme hotový květák, kolem grilovanou mrkev a kukuřici.
- Ozdobíme tahini dressingem, ořechy a petrželí.
A je hotovo! Máte před sebou voňavý, křehký květák se spoustou chutí a textur.
Top Grily Vám přejí dobrou chuť! :)