Kukuřice na grilu s limetkou a jemným chilli
Ingredience
- 4 kukuřice - očištěné, bez listů
- 1 limetka
- Maldonská sůl
- 4 lžíce olivového oleje
- Lžička soli
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého chilli
Kukuřice patří k létu, ať už vařená sama o sobě nebo se tato zelenina perfektně hodí i ke grilování, a právě na postup grilování se podíváme v tomto receptu. Připravit si ji můžete na všech grilech nebo i ohništi, nejlépe poslouží grily Weber ať už na plyn nebo kotlové grily na uhlí a další grily s poklopem. Připravit si ji můžete ale i v troubě nebo kontaktním grilu.
V naší oblíbené variantě si připravíme grilovanou kukuřici s chilli olejem, ale můžete místo chilli použít i utřený česnek nebo si přichystat bylinkové máslo. Ve zbytku receptu, pak postupujte stejně. Začneme samotnou přípravou, pak se podíváme jak si nachystat gril a jak dlouho grilovat kukuřici. Grilovaná kukuřice se hodí jako předkrm nebo příloha ke grilovanému masu, podávat ji můžete buď nakrájenou na menší kolečka nebo vcelku.
Příprava kukuřice v kuchyni
- V misce smíchejte všechny přísady na chilli olej.
- Kukuřice lehce otřete z nálevu.
- Celé kukuřice lehce potřete dokola připraveným olejem.
Grilování kukuřice
- Připravte gril na přímé grilování a cca 200-220 °C.
- Na dobře rozžhavený grilovací rošt vyskládejte kukuřice.
- Grilovat budeme cca 10-15 minut s občasným otočením - tak, aby se kukuřice ze všech stran zlehka opekla a aby jednotlivá zrnka změkla. Pokud připravujete kukuřici pečenou v troubě, tak počítejte s dobou grilování 20-25 minut.
- Během poslední minutky na grilu kukuřici ještě jednou potřete olejem.
- Kukuřici vytáhněte z grilu a každou kukuřici pokapejte čtvrtkou limetky. Nakonec zlehka posypejte maldonskou solí a můžete podávat.