Kuřecí křídla na grilu - zauzená a s Hoisin omáčkou
Ingredience
- 12 kuřecích křídel (cca 1,3 kg - přibližně pro 4 osoby)
- Olivový olej
- Hoisin omáčka (tradiční asijská omáčka - hustá, sladko-slaná a ideální ke grilování, chuťove se blíží omáčkám se švestkovým základem)
Směs na marinování
- 2 lžičky česnekového prášku
- 2 lžičky čínského koření pěti vůní
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mořské soli
- Půl lžičky mletého černého pepře
Grilovaná kuřecí křídla máme nejraději pěkně pomalu a delší dobu, tak získáte nádherně opečenou kůži a křehké maso. Tato kuřecí křídla úplně nejlépe uděláte na peletovém grilu, ale zvládnete to určitě i na jakémkoliv jiném. Obecně stačí pro postup podle tohoto receptu dodržovat níže uvedenou teplotu 130-150 °C a pak zvládnete křídla v pohodě i na grilech na dřevěné uhlí a na plynových grilech. Pokud se Vám na Vašem grilu nedaří stabilně dosáhnout na tyto nižší teploty pro pomalé grilování, můžete křídla grilovat i při vyšší teplotě, jen pak počítejte, že se udělají rychleji, to je vše :) Někdy zkrátka je potřeba grilovat kuřecí křídla rychle, protože není čas se jim tolik věnovat. Pozor si hlavně dávejte ke konci, marináda na kuřecí křídla se při vyšší teplotě rychleji opeče a může se až spálit.
Příprava v kuchyni - Marináda na kuřecí křídla
- Nejprve v misce smíchejte všechny ingredience marinovací směsi.
- Kuřecí křidélka lehce potřete olivovým olejem a rovnoměrně okořeňte marinovací směsí.
- Do jiné misky si nachystejte hoisin omáčku a můžete ji i zlehka ohřát, aby se lépe roztírala.
Příprava na grilu
- Připravte gril nebo udírnu na nepřímé grilování při mírném žáru (130-150 °C).
- A na čem budeme křídla grilovat? Na peletovém grilu můžete dát křídla přímo na grilovací rošt. U plynových grilů s litinovým roštem použijte nějaké odstínění (k litině by se křídla hodně připekla) - ideálně pečící tepelný štít s tepelným roštem. Alternativně lze použít i keramickou desku - doporučujeme ještě zlehka potřít olejem nebo dát mezi ni a křídla pečící papír.
- Křídla vložte do grilu a budeme grilovat na nepřímém nízkém žáru, se zavřeným poklopem a přibližně po dobu 1 hodiny.
- Po hodině grilování křídel zkontrolujte, zda jsou již hotová.
- Jak poznáte, zda jsou kuřecí křídla hotová? Ulomte jedno křídlo v kloubu a zkontrolujte, zda je maso křehké. V tuto chvíli by již maso nemělo být od kosti růžové - ale pokud stále je, nechte dalších 30 minut grilovat. A poté proces kontroly opakujte.
- Poznáte to i pomocí teploměru do masa - křídla by v místě s nejsilnějším masem měla mít uvnitř cca 77-80 °C.
- Až budou křídla hotová, potřete je pomocí silikonového štětce hoisin omáčkou a grilujte dalších 30 minut.
- Omáčka by se po této době měla na křídlech krásně spéct a vytvořit tak k masu parádní obal.
- Grilovaná kuřecí křídla vytáhněte z grilu, nechte chvilku odpočnout a můžete podávat - třeba s pečenými bramborami (doporučujeme způsob Hasselback), s našimi oblíbenými gnocchi nebo jen tak s čerstvě rozpečenou česnekovou bagetkou :)