Menu
0
Váš košík je prázdný

Losos na grilu s máslem na cedrovém prkénku

Doba přípravy
do 30 min
Složitost
2/5
Postup
nepřímé grilování
Ať už jako překvapení pro Vašeho blízkého, nebo jako chlouba grilovacího večera, voňavý losos uzený na prkénku z cedrového dřeva dostane nejen každého milovníka ryb.

Ingredience

  • 500 g filet z lososa s kůží
  • 150 g másla
  • 1 chilli paprička dle chuti
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 stroužek česneku
  • 3 cm zázvoru
  • sůl a pepř

Losos je možná nejoblíbenější ryba na grilování vůbec. V našem receptu se podíváme jak připravit lososa na gril s využitím cedrového prkénka, ať už máte gril Weber na plyn nebo na uhlí. Podíváme se na přípravu ryby i samotného grilu, řekneme si jak dlouho grilovat lososa a přidáme tipy na snazší servírování.

Příprava v kuchyni - Jak připravit lososa?

  1. Filet z lososa můžeme lehce omýt, a před grilováním osolit a opepřit
  2. Lososa můžete rovnou nakrájet na jednotlivé porce (třeba jako máme my na kostičky zde na fotkách), půjde poté dobře servírovat bez kůže, stačí stáhnout lžičkou :) Jen pozor, pokud budete krájet, krájejte u kůže a tu neprořízněte - zase aby bylo snazší servírování bez kůže.
  3. Nasekáme nebo najemno nakrájíme chilli papričku (bez semínek), česnek, zázvor i citronovou trávu.
  4. Ingredience smícháme dohromady v misce či talířku.
  5. Nachystáme si udící prkénko dle velikosti filetu a minimálně na půl hodiny před grilováním ho ponoříme celé do vody.
Losos na griluLosos na grilu

Příprava na grilu
Losos na grilu

  1. Připravte gril pro nepřímé grilovánípřibližně na 175 °C.
  2. Gril necháme řádně rozpálit, alespoň 10 minut.
  3. Nejlépe v GBS pánvi si rozpustíme máslo při nízké teplotě. Poté v něm osmahneme nakrájené ingredience.
  4. Udící prkénko vložíme na přímý žár a necháme ho tam, dokud nezačne dýmit a neuslyšíme lehké praskání.
  5. Prkénko pak vložíme nad nepřímý žár a vložíme na něj filet lososa kůží dolů.
  6. Lososa grilujeme přibližně 15 minut pod zavřeným poklopem a jen ho průběžně cca po 5 minutách potíráme máslem.
  7. Nejlépe pomocí teploměru zjistíme vnitřní teplotu, a jakmile losos dosáhne 55 °C, sundáme ho z grilu. Alternativně poznáte, že je losos hotový, tak, že se Vám u něj vysráží bílkoviny - bílá hmota viditelná mezi řezy jako například na fotce níže. Na první pohled vypadá jako tuk, ve skutečnosti však jde o bílkoviny.
  8. Servírujeme přímo na prkénku například s grilovanými hranolky či zeleninou. Dobrou chuť! :)
Losos na griluLosos na grilu v alobalu
Tip na závěr: Pokud nemáte cedrové prkénko, losos na grilu v alobalu je také možnost přípravy. Údící prkénko, ale dodá jedinečnou jemnou chuť.

 

Vhodné vybavení k přípravě receptu

Udící prkénkaUdící prkénka
skladem
739 Kč
Udící prkénka, menšíUdící prkénka, menší
skladem
299 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
(1)
skladem
949 Kč
GBS - Litinová pánevGBS - Litinová pánev
(9)
skladem
1 609 Kč
Udící prkénkaUdící prkénka
skladem
739 Kč
Udící prkénka, menšíUdící prkénka, menší
skladem
299 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
(1)
skladem
949 Kč
GBS - Litinová pánevGBS - Litinová pánev
(9)
skladem
1 609 Kč
Udící prkénkaUdící prkénka
skladem
739 Kč
Udící prkénka, menšíUdící prkénka, menší
skladem
299 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
(1)
skladem
949 Kč
GBS - Litinová pánevGBS - Litinová pánev
(9)
skladem
1 609 Kč
Udící prkénkaUdící prkénka
skladem
739 Kč
Udící prkénka, menšíUdící prkénka, menší
skladem
299 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
(1)
skladem
949 Kč
GBS - Litinová pánevGBS - Litinová pánev
(9)
skladem
1 609 Kč
Udící prkénkaUdící prkénka
skladem
739 Kč
Udící prkénka, menšíUdící prkénka, menší
skladem
299 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
(1)
skladem
949 Kč
GBS - Litinová pánevGBS - Litinová pánev
(9)
skladem
1 609 Kč
Udící prkénkaUdící prkénka
skladem
739 Kč
Udící prkénka, menšíUdící prkénka, menší
skladem
299 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
(1)
skladem
949 Kč
GBS - Litinová pánevGBS - Litinová pánev
(9)
skladem
1 609 Kč