Losos na grilu s máslem na cedrovém prkénku
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
2/5
Postup
nepřímé grilování
Ať už jako překvapení pro Vašeho blízkého, nebo jako chlouba grilovacího večera, voňavý losos uzený na prkénku z cedrového dřeva dostane nejen každého milovníka ryb.
Ingredience
- 500 g filet z lososa s kůží
- 150 g másla
- 1 chilli paprička dle chuti
- 1 stonek citronové trávy
- 1 stroužek česneku
- 3 cm zázvoru
- sůl a pepř
Losos je možná nejoblíbenější ryba na grilování vůbec. V našem receptu se podíváme jak připravit lososa na gril s využitím cedrového prkénka, ať už máte gril Weber na plyn nebo na uhlí. Podíváme se na přípravu ryby i samotného grilu, řekneme si jak dlouho grilovat lososa a přidáme tipy na snazší servírování.
Příprava v kuchyni - Jak připravit lososa?
- Filet z lososa můžeme lehce omýt, a před grilováním osolit a opepřit.
- Lososa můžete rovnou nakrájet na jednotlivé porce (třeba jako máme my na kostičky zde na fotkách), půjde poté dobře servírovat bez kůže, stačí stáhnout lžičkou :) Jen pozor, pokud budete krájet, krájejte u kůže a tu neprořízněte - zase aby bylo snazší servírování bez kůže.
- Nasekáme nebo najemno nakrájíme chilli papričku (bez semínek), česnek, zázvor i citronovou trávu.
- Ingredience smícháme dohromady v misce či talířku.
- Nachystáme si udící prkénko dle velikosti filetu a minimálně na půl hodiny před grilováním ho ponoříme celé do vody.
Příprava na grilu
- Připravte gril pro nepřímé grilování – přibližně na 175 °C.
- Gril necháme řádně rozpálit, alespoň 10 minut.
- Nejlépe v GBS pánvi si rozpustíme máslo při nízké teplotě. Poté v něm osmahneme nakrájené ingredience.
- Udící prkénko vložíme na přímý žár a necháme ho tam, dokud nezačne dýmit a neuslyšíme lehké praskání.
- Prkénko pak vložíme nad nepřímý žár a vložíme na něj filet lososa kůží dolů.
- Lososa grilujeme přibližně 15 minut pod zavřeným poklopem a jen ho průběžně cca po 5 minutách potíráme máslem.
- Nejlépe pomocí teploměru zjistíme vnitřní teplotu, a jakmile losos dosáhne 55 °C, sundáme ho z grilu. Alternativně poznáte, že je losos hotový, tak, že se Vám u něj vysráží bílkoviny - bílá hmota viditelná mezi řezy jako například na fotce níže. Na první pohled vypadá jako tuk, ve skutečnosti však jde o bílkoviny.
- Servírujeme přímo na prkénku například s grilovanými hranolky či zeleninou. Dobrou chuť! :)
Tip na závěr: Pokud nemáte cedrové prkénko, losos na grilu v alobalu je také možnost přípravy. Údící prkénko, ale dodá jedinečnou jemnou chuť.