New York Cheesecake na grilu
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Lahodný Cheesecake s lesním ovocem přímo z Vašeho grilu! Perfektní sladká tečka, která potěší všechny hosty, nejen ty nejmlsnější.
Ingredience
Těsto:
- 200 g Lotus sušenek - v Makru se dá koupit i sáček již nadrcených. Můžete určitě zkusit i jiné sušenky, pokud Lotus nemáte poblíž :)
- 100 g rozpuštěného másla
- 800 g čerstvého sýra (při pokojové teplotě, např. přírodní Lučina)
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g zakysané smetany
- 2 lžíce mouky
- 4 vejce
- kůra z půlky citronu
- 25 g malin (nebo směs lesních plodů)
Každá správná grilovací párty má být zakončena sladkou tečkou, a tento Cheesecake si zamilujete. Tato perfektní kombinace chuti sušenek, krému a lesního ovoce zachutná všem. A že nejde dezert upéct na grilu? Přesvědčte se s námi o opaku.
A mimochodem, jedná se o jednoduchý recept, který určitě zvládnete na jakémkoliv typu grilu a který za nás za tu trošku práce stoprocentně stojí :) Jediná důležitá věc - cheesecake je potřeba udělat na začátku. I po ugrilování si musí minimálně hodinu odpočnout v lednici, aby ztvrdl.
A mimochodem, jedná se o jednoduchý recept, který určitě zvládnete na jakémkoliv typu grilu a který za nás za tu trošku práce stoprocentně stojí :) Jediná důležitá věc - cheesecake je potřeba udělat na začátku. I po ugrilování si musí minimálně hodinu odpočnout v lednici, aby ztvrdl.
Příprava v kuchyni
- Rozdrtíme sušenky (pokud nemáte koupeny již nadrcené) a smícháme s máslem.
- Do formy na koláč nebo do hliníkové misky dáme pečící papír. Pečící papír doporučujeme nejprve v ruce pomačkat a poté s ním "vystlat" Vaši formu, bude takto lépe držet požadovaný tvar.
- Na pečící papír vyskládáme těsto - ideálně cca 1 cm vysoké dno a poboně i po krajích.
- V míse smícháme většinu ingrediencí na krém - sýr, cukr, vanilkový cukr, zakysanou smetanu, vejce a citronovou kůru. Mouku přimícháme až nakonec. Z ingrediencí na krém jsme použili vše kromě malin, ty použijeme za chvilku.
- Cheesecakový krém opatrně nalijeme na těsto. Tak, aby byla ideálně po celé ploše rovnoměrná vrstva.
- Nakonec posypeme povrch malinami či jinými lesními plody. Maliny jsou ale ideální pro svoji kyselost. Doporučujeme nedávat jich na povrch příliš mnoho, nepřehánět to.
Grilování dezertu
- Gril rozpálíme a připravíme ho na nepřímé grilování přibližně na 160 °C.
- Koláč ve formě vložíme do grilu na nepřímý žár a grilujeme se zavřeným poklopem.
- Cheesecake pečeme asi 20 minut. Poté otočíme formu na koláč o 180 stupňů pro rovnoměrné pečení. Zkontrolujeme za dalších 25 minut. Celkově tak budeme grilovat necelou hodinu.
- Že je cheesecake hotový, poznáme tak, že okraje budou krásně hnědé, a když s grilem nebo koláčem ve formě lehce zatřeseme, koláč se bude vprostřed lehce třepat jako želatina. Pokud se koláč bude stále třepat i na okrajích, pečeme dál.
- Jakmile je koláč hotový, vytáhneme z grilu, chvilku necháme odpočívat na pokojové teplotě a poté vložíme co nejdříve do lednice. Potřebujeme, aby koláč v lednici vychladl, tím ztvrdne a bude při servírování pěkně držet nakrájený tvar. V lednici takto bude minimálně hodinu - ale záleží na vybrané formě, ve které jste pekli, na výšce polevy.. jednoduše musíme počkat, než bude dezert i uvnitř chladný.
- Cheesecake podáváme studený.
Přejeme dobrou chuť! :)