Ostrosladké ovocné taštičky na grilu
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
2/5
Postup
nepřímé grilování
Výborný a zároveň velmi jednoduchý dezert. Ideální sladká tečka za větší grilovací party.
Ingredience
- 1 role listového těsta
- Meruňkový džem
- 2 jablka nakrájená na drobné kostky
- Skořice
- 2 vejce
- Chilli nitě
- Cukr moučka
- 600 g smetany ke šlehání (33 % tuku)
- 2 vanilkové lusky
- 100 g cukru krupice
- 8 žloutků
Příprava v kuchyni
- Listové těsto rozviňte na pracovní plochu a nakrájejte na stejně velké obdélníčky.
- Střed každého obdélníčku - potřete 1 lžící meruňkového džemu, vyskládejte malými kostičkami jablek a posypejte lžičkou skořice a pár chilli nitěmi.
- Okraje každého obdélníčku - nechte úzký proužek volný pro slepení, potřete jej vaječným bílkem.
- Přeložte delší okraje k sobě a slepené kraje následně lehce stlačte vidličkou.
- Položte taštičky na pečící papír a potřete je z horní strany vaječným žloutkem.
Příprava vanilkového přelivu
Doporučujeme udělat v mezičase, kdy se pečou taštičky uvnitř grilu.- Rozehřejte v hrnci smetanu (pozor, ať se nepálí) a přidejte cukr.
- Připravte vanilkové lusky - rozřízněte, vyškrábejte semínka obrácenou stranou nože a vše přisypte do smetany.
- Nachystejte si do větší misky ze všech vajec žloutky.
- Jakmile se smetana začne vařit, část z ní (přibližně čtvrtinu) přilijte ke žloutkům. Promíchejte, aby se směs spojila.
- Smetanu dejte zpátky nad žár, ale stáhněte jej na minimum. Směs se žloutky přidejte zpět.
- Omáčka začne postupně houstnout nad mírným žárem.
- Jakmile má omáčka vhodnou konzistenci, sceďte a můžete podávat za tepla i za studena.
Listové těsto na grilu
- Gril připravte na nepřímé grilování a asi 200 °C.
- Dejte do grilu nahřát pizza kámen nebo keramickou desku.
- Na kámen či desku položte připravené taštičky na pečícím papíru (pokud nepřesahuje, neshoří na grilu).
- Grilujte asi 20 minut.
- Připravte si v mezičase vanilkový přeliv
- Jakmile je těsto dostatečně zbarvené, vytáhněte jej z grilu.
- Nechte krátce zchladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte s vanilkovým přelivem.