Pečený vepřový bůček na grilu
Doba přípravy
90 min a více
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Že se na špízu dají motat jen kuřata a kýty? Vůbec ne. Tenhle lahodný vepřový bok si prostě zamilujete.
Ingredience
- 1 kg vepřového bůčku bez kosti
- 2 žluté cibule
- 100 g sušených švestek
- 3 snítky šalvěje
- 25 g hrubozrnné soli
- Kuchyňská nit
Grilovaný bůček si můžete připravit na vícero způsobů. Dnes se podíváme na grilování bůčku vcelku a to na rožni. Tento způsob sice vyžaduje otočný špíz, ale získáte perfektně a rovnoměrně opečený šťavnatý kus vepřového masa. Připravit si jej můžete na všech grilech Weber, které jsou vhodné k použití špízu. Hlavně tedy větší kotlové grily a stojanové grily na plyn.
Kuchyňská příprava:
Příprava směsi (marinády) na potírání:- Smícháme dohromady 2 čajové lžičky cukru krupice, 2 čajové lžičky mleté papriky, 1 čajovou lžičku provensálského koření, sůl, pepř.
- Kůži na bůčku nařízneme nožem do tvaru šikmé mřížky, řezy vedeme blízko u sebe.
- Cibuli nakrájíme nadrobno, švestky nakrájíme na 1 cm kostky.
- Maso položíme kůží dolů na krájecí prkénko a pomocí dvou rovnoběžných řezů rozložíme bůček jako "knihu". Tak, abychom bůček mohli posypat cibulí a sušenými švestkami. Ale pozor, aby Vám neujela ruka a nerozřízli jste bůček úplně na plátky :)
- Rovnoměrně maso potřeme směsí, kůži ale ne.
- Povrch posypeme cibulí, šalvějovými lístky a sušenými švestkami.
- Bůček srolujeme a ovážeme kuchyňskou nití - případně lze zpevnit i třeba pomocí bambusových špízů.
- Do kůže vetřeme hrubozrnnou sůl.
- Nasadíme bůček na otáčecí rožeň.
Grilování bůčku:
- Připravíme gril s otočným mechanismem na nepřímý žár o teplotě asi 180 °C. Používáme-li 57cm gril na dřevěné uhlí, budeme potřebovat ½ zapalovacího komínu zapálených briket Weber.
- Vložíme rožeň do otočného mechanismu a pod maso položíme odkapávací misku.
- Zakryjeme gril poklopem a zapneme motor.
- Grilujeme 60-90 minut nebo do dosažení vnitřní teploty 67-70°C.
- Před podáváním necháme maso 10-12 minut odpočívat nezakryté, během odpočívání jeho vnitřní teplota ještě o pár stupňů vzroste.
Přejeme Vám dobrou chuť!