Menu
0
Váš košík je prázdný

Pečený vepřový bůček na grilu

Doba přípravy
90 min a více
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Že se na špízu dají motat jen kuřata a kýty? Vůbec ne. Tenhle lahodný vepřový bok si prostě zamilujete.

Ingredience

  • 1 kg vepřového bůčku bez kosti
  • 2 žluté cibule
  • 100 g sušených švestek
  • 3 snítky šalvěje
  • 25 g hrubozrnné soli
  • Kuchyňská nit

Grilovaný bůček si můžete připravit na vícero způsobů. Dnes se podíváme na grilování bůčku vcelku a to na rožni. Tento způsob sice vyžaduje otočný špíz, ale získáte perfektně a rovnoměrně opečený šťavnatý kus vepřového masa. Připravit si jej můžete na všech grilech Weber, které jsou vhodné k použití špízu. Hlavně tedy větší kotlové grily a stojanové grily na plyn.

Kuchyňská příprava:

Příprava směsi (marinády) na potírání: 
  1. Smícháme dohromady 2 čajové lžičky cukru krupice, 2 čajové lžičky mleté papriky, 1 čajovou lžičku provensálského koření, sůl, pepř.
Příprava bůčku:
  1. Kůži na bůčku nařízneme nožem do tvaru šikmé mřížky, řezy vedeme blízko u sebe.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno, švestky nakrájíme na 1 cm kostky.
  3. Maso položíme kůží dolů na krájecí prkénko a pomocí dvou rovnoběžných řezů rozložíme bůček jako "knihu". Tak, abychom bůček mohli posypat cibulí a sušenými švestkami. Ale pozor, aby Vám neujela ruka a nerozřízli jste bůček úplně na plátky :)
  4. Rovnoměrně maso potřeme směsí, kůži ale ne.
  5. Povrch posypeme cibulí, šalvějovými lístky a sušenými švestkami.
  6. Bůček srolujeme a ovážeme kuchyňskou nití - případně lze zpevnit i třeba pomocí bambusových špízů.
  7. Do kůže vetřeme hrubozrnnou sůl.
  8. Nasadíme bůček na otáčecí rožeň.
 Pečený vepřový bůček na griluPečený vepřový bůček na grilu

Grilování bůčku:

  1. Připravíme gril s otočným mechanismem na nepřímý žár o teplotě asi 180 °C. Používáme-li 57cm gril na dřevěné uhlí, budeme potřebovat ½ zapalovacího komínu zapálených briket Weber.
  2. Vložíme rožeň do otočného mechanismu a pod maso položíme odkapávací misku.
  3. Zakryjeme gril poklopem a zapneme motor.
  4. Grilujeme 60-90 minut nebo do dosažení vnitřní teploty 67-70°C.
  5. Před podáváním necháme maso 10-12 minut odpočívat nezakryté, během odpočívání jeho vnitřní teplota ještě o pár stupňů vzroste.
Pečený vepřový bůček na griluPečený vepřový bůček na griluPečený vepřový bůček na grilu


Přejeme Vám dobrou chuť!

Pečený vepřový bůček na griluPečený vepřový bůček na grilu

 

Vhodné vybavení k přípravě receptu

Otáčecí špíz - 57 cmOtáčecí špíz - 57 cm
(7)
skladem
4 999 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Otáčecí špíz - 57 cmOtáčecí špíz - 57 cm
(7)
skladem
4 999 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Otáčecí špíz - 57 cmOtáčecí špíz - 57 cm
(7)
skladem
4 999 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Otáčecí špíz - 57 cmOtáčecí špíz - 57 cm
(7)
skladem
4 999 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Otáčecí špíz - 57 cmOtáčecí špíz - 57 cm
(7)
skladem
4 999 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Otáčecí špíz - 57 cmOtáčecí špíz - 57 cm
(7)
skladem
4 999 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Otáčecí špíz - 57 cmOtáčecí špíz - 57 cm
(7)
skladem
4 999 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč