Pstruh na grilu
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
2/5
Postup
nepřímé grilování
Grilovaný pstruh je základem mezi rybími recepty na grilu a ocení jej milovníci ryb i každý, kdo rybám obvykle neholduje. Lehký, svěží pokrm, který zachutná i dětem.
Ingredience
- Celý pstruh duhový - případně filety, pokud Vám stačí menší porce. A jako alternativu lze použít rybu sivena, postup bude stejný.
- Máslo 100 g
- 1 citron
- Několik snítek rozmarýnu
- Sůl, pepř, sušený česnek
Ryby na grilu. Pro některé jídlo, které na gril nepatří, pro ostatní oblíbená pochoutka. Pstruh na grilu je jedním z nejoblíbenějších receptů mezi milovníky ryb a může představovat i příjemné zpestření pro někoho, kdo obvykle rybám neholduje.
Grilovaný pstruh duhový, nebo velice podobný siven na grilu, lze připravit buď jako filety nebo i celá ryba. Filety mohou představovat jednodušší alternativu při grilování, ale není problém grilovat i celou rybu. Ta naopak má výhodu, kdy se bylinky uvnitř ryby nespálí a předají tak více chuti. Připravovat je můžete samozřejme na všech grilech Weber a prakticky všech grilech na uhlí nebo plynových grilech.
Žábry - Zdravá červeno růžová barva značí čerstvou rybu.
Vnitřek ryby - Jasně červená barva zbytků krve uvnitř ryby, když vykuchanou rybu rozveřete. Tmavá, černá nebo nahnědlá barva značí starší rybu.
Můžete také mrknout na další naše grilovací recepty a připravit si třeba chutnou přílohu.
Grilovaný pstruh duhový, nebo velice podobný siven na grilu, lze připravit buď jako filety nebo i celá ryba. Filety mohou představovat jednodušší alternativu při grilování, ale není problém grilovat i celou rybu. Ta naopak má výhodu, kdy se bylinky uvnitř ryby nespálí a předají tak více chuti. Připravovat je můžete samozřejme na všech grilech Weber a prakticky všech grilech na uhlí nebo plynových grilech.
Jak poznám čerstvou rybu?
Oko - To musí mít stále živou barvu a lesk. Pokud je oko už zašedlé, tak je ryba starší.Žábry - Zdravá červeno růžová barva značí čerstvou rybu.
Vnitřek ryby - Jasně červená barva zbytků krve uvnitř ryby, když vykuchanou rybu rozveřete. Tmavá, černá nebo nahnědlá barva značí starší rybu.
Příprava v kuchyni
- Pstruh duhový je poměrně snadno dostupná ryba buď v supermarketech nebo rybárnách. Pokud zrovna neseženete pstruha, tak siven je vhodná alternativa.
- Filety nebo celé ryby lehce osušíme ubrouskem či utěrkou.
- Po bocích rybu nařežeme mělkými zářezy, ryba se tak bude lépe propékat a koření se dostane k masu z obou stran.
- Rozehřejeme si máslo a promícháme s česnekem, solí a pepřem.
- Směsí potřeme rybu zvenku i zevnitř.
- Čerstvou snítku rozmarýnu i plátky citronu vložíme dovnitř ryby otvorem po kuchání. Díky tomu se ryba ochutí a bylinky nespálí. Někteří preferují rybu více okořeněnou, můžete využít sušený česnek nebo za nás fungují výborně i některá grilovací koření.
Grilování pstruha
- Pro grilování je nejsnazší využít grilovací mřížky. Díky tomu lze velice snadno obracet a kůže se nepřichytí ke grilu. Případně lze grilovat i přímo nebo na keramické pánvi na rybu či klasické keramické desce. Pstruhy je možné také grilovat nepřímo, odstíněné třeba cedrovým prkénkem, které rybu přiudí nebo klasicky štítem. Na tento způsob se můžete podívat na fotkách níže. Ať už použijete jakýkoliv způsob, nezapomeňte, že je potřeba mřížku či keramickou desku trošku naolejovat, aby se ani k nim pstruh nepřichytával. Nejlépe to půjde pomocí Non-Stick spreje.
- Gril rozpálíme a kartáčem řádně očistíme.
- Připravíme si gril na přímé grilování, cca 200 °C a grilujeme pod zavřeným poklopem.
- Mřížku s pstruhem položíme na rozpálený gril a grilujeme z obou stran. Otáčíme tak, aby se kůže nespálila.
- V případě keramické desky desku položíme na rošt, rozpálíme a grilujeme na ní. Filety či celou rybu bez mřížky zde snadno otočíme plochou obracečkou.
- Filety grilujeme asi 6-8 minut podle teploty a otočíme pouze jednou, aby se zajistila křupavá kůže.
- Celého pstruha grilujeme asi 10 až 12 minut.
- Jak poznám, že je ryba hotová? Když zatáhnete za hřbetní ploutev pstruha a ta lze snadno s kousíčkem masa vytáhnout tak už je ryba hotová. Další způsob může být metoda, kdy ohnete ocas a kůže praskne. Tak se ukáže pěkné hotové masíčko (to můžete vidět na fotkách níže).
- Ryby sundáme z grilu a necháme krátce odpočívat, ať neservírujeme úplně horké.
- Pokapeme citronem podle chuti a případně ozdobíme čerstvou petrželkou.
Můžete také mrknout na další naše grilovací recepty a připravit si třeba chutnou přílohu.
Dobrou chuť!