Smash burger na grilu s cheddarem a cibulkou
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
2/5
Postup
přímé grilování
Smash burger je unikátní a jednoduchý způsob přípravy burgerů, který je založen na vytáhnutí maximální chuti z klasických burgerových ingrediencí.
Ingredience
(na 4 burgery)
- 4 bulky na burgery (nejlépe máslové briošky)
- 800 g mletého hovězího masa
- 2 cibule
- 8 plátků cheddaru
- 150 g majonézy
- 30 g BBQ omáčky
- 3 nakládané okurky
- máslo
- sůl a pepř
Hamburger na grilu jde udělat na obrovské množství způsobů. Smash burgery spočívají v tom, že hovězí maso rozplácneme na rozpálené litinové desce. Jaké jsou výhody rozplácnutí smash burgeru? Když maso natlačíte na rozpálenou litinu, lépe se opeče a udělá tak na povrchu křupavější krustu, která maximalizuje chuť hovězího masa v burgeru. Vyzkoušejte tuto méně tradiční přípravu burgerů a uvidíte sami, proč si v poslední době získala takovou oblibu :)
Příprava na burgery v kuchyni
- Maso rozdělte na 4 stejně velké kusy a poté ještě na poloviny. Vytvarujte takto do 8 přibližně stejně velkých kuliček masa.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce cca 3 mm.
- Okurky nakrájejte na tenké plátky.
- Připravte si BBQ majonézu - smíchejte majo s BBQ omáčkou a osolte a opepřete dle chuti. My jsme na tento recept použili Meathead BBQ omáčku.
Grilování smash burgerů
- Do grilu umístěte velkou litinovou planchu, litinovou pánev nebo jakoukoliv litinovou pevnou plochu, kterou máte k dispozici.
- Gril připravte na přímé grilování a cca 220 °C.
- Na rozpálenou litinu dejte trošku oleje a položte na ni připravenou cibuli. V průběhu jednou otočte a počkejte, dokud nezměkne.
- Vedle cibule umístěte na litinu kuličky hovězího masa a zmáčkněte (smashujte) k litině lisem na burgery (= žehlička na burgery). Mezi lis a maso dejte pečící papír, aby se k sobě kusy nepřilepily.
- V průběhu grilování maso jednou otočte, poté už nepřimačkávejte.
- Položte na maso ugrilovanou cibulku a na ni plátek cheddaru.
- Přikryjte maso poklicí na planchu, aby se sýr roztekl.
- V mezičase rozřízněte bulky na půlky a na másle je obě stranou řezu opečte na grilu dokřupava.
- Sundejte všechny ingredience z grilu a můžeme se pustit do kompletace.
- Kompletace burgeru - spodní bulku potřete majonézou, na ni položte jeden plátek masa s cibulkou a cheddarem, na něj druhý plátek masa s cibulkou a cheddarem, na něj dejte plátky okurky a zakončete opět bulkou (předtím ji také namažte BBQ majonézou).