Steak z tuňáka na grilu
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
3/5
Postup
přímé grilování
Jak si doma udělat luxusní steak z tuňáka na grilu? Tak aby byl krásně ugrilovaný na povrchu a růžový uprostřed? V našem receptu Vás provedeme vším od výběru masa, přes přípravu v kuchyni až po grilování samotné.
Ingredience
- Tuňák loin vcelku - hmotnost dle počtu porcí počítejte tak, aby na jeden steak vyšlo cca 300 g masa (steaky by po naporcování měly mít výšku 4-5 cm)
- 1 lžíce olivového oleje na potření
- Sůl
- Pepř
- Omáčka dle chuti
Výběr masa na steaky z tuňáka
Jestli se Vám na grilu podaří udělat dokonalý steak z tuňáka, to bude hodně záležet už na tom, jestli správně vyberete maso. Už tady byste totiž mohli udělat na začátek chybu a dobrého grilovaného tuňáka potom uděláte jen těžko. Ostatně, výběr masa je při tomto receptu vůbec nejtěžší krok. Samotná příprava je následně velmi jednoduchá.
I když by to k tomu mohlo svádět, tuňáka určitě nekupujte naporcovaného na steaky. Takto naporcované steaky jsou většinou velmi tenké plátky, u kterých se Vám pravděpodobně nepodaří vytvořit výborný růžový střed. Nejlepší grilovaný tuňák totiž má zvenku dobře ugrilovanou krustu a lahodné rare maso uprostřed.
Místo steaků proto kupujte kusy celých loinů v takové váze, jakou potřebujete. Tuňák se při zpracování porcuje do takzvaných loinů. Jedná se o velké kusy čistého masa bez kostí a bez tuku, obvykle o váze mezi 3-4 kg. Na steaky (i na sashimi) je to to nejlepší maso z tuňáka, přičemž z každé ryby lze takto naporcovat čtyři loiny.
Tvarem loin připomíná hovězí svíčkovou a Vy si nechte při koupi uříznout tak dlouhý kus, jaký zrovna potřebujete. Na jeden steak budete potřebovat steaky o výšce cca 4-5 cm. Často se u nás prodávají například zamražené steaky o výšce cca 2 cm, to ale pro náš recept není to pravé.
I když by to k tomu mohlo svádět, tuňáka určitě nekupujte naporcovaného na steaky. Takto naporcované steaky jsou většinou velmi tenké plátky, u kterých se Vám pravděpodobně nepodaří vytvořit výborný růžový střed. Nejlepší grilovaný tuňák totiž má zvenku dobře ugrilovanou krustu a lahodné rare maso uprostřed.
Místo steaků proto kupujte kusy celých loinů v takové váze, jakou potřebujete. Tuňák se při zpracování porcuje do takzvaných loinů. Jedná se o velké kusy čistého masa bez kostí a bez tuku, obvykle o váze mezi 3-4 kg. Na steaky (i na sashimi) je to to nejlepší maso z tuňáka, přičemž z každé ryby lze takto naporcovat čtyři loiny.
Tvarem loin připomíná hovězí svíčkovou a Vy si nechte při koupi uříznout tak dlouhý kus, jaký zrovna potřebujete. Na jeden steak budete potřebovat steaky o výšce cca 4-5 cm. Často se u nás prodávají například zamražené steaky o výšce cca 2 cm, to ale pro náš recept není to pravé.
Příprava v kuchyni - Jak udělat steak z tuňáka?
- Tuňáka lehce otřeme papírovým ubrouskem a v případě potřeby očistíme.
- Loin naporcujeme na steaky - jeden steak by měl mít výšku cca 4-5 cm.
- Před grilováním necháme dojít na pokojovou teplotu.
Grilování tuňáka
- Připravíme gril na přímé grilování a přibližně na teplotu 220 °C.
- Nejlépe se bude tuňák grilovat na litinové pánvi, desce či planche, ale jde to i na roštu samotném. Důležité je při grilování tuňáka hlavně mít litinu pořádně rozpálenou. Grilování tuňáka je velmi rychlé a proto, než maso na gril položíte, ujistěte se, že je mřížka nebo pánev rozpálená na maximum.
- Tuňáka lehce potřete rukama ze všech stran olivovým olejem.
- Tuňáka na grilu dejte na rozpálenou litinu a nikam neodcházejte :) Grilování bude velmi rychlé.
- Tuňáka nejprve grilujte ze spodní i horní strany cca 1,5 minuty, následně ještě na bočních stranách dalších cca 30 sekund.
- Pokud používáte teploměr do masa (doporučujeme), míříme uprostřed na teplotu cca 48 °C. Tak by měl střed zůstat krásně růžový.
- Jakmile máte dogrilováno, steak dejte ven a nechte pár minut odpočinout, ať grilovaného tuňáka nepodáváte horkého.
- Osolte, opepřete a lehce grilovaného tuňáka zakápněte olivovým olejem.
A to je všechno, máme hotovo! :) Jakmile se steak z tuňáka jednou naučíte, je to jedno z těch vůbec nejjednodušších jídel, která jdou na grilu Weber udělat. Zároveň je rychlé, výborné a hezky vypadá při servírování, takže určitě zaujmete všechny své hosty. Podávat můžete grilovaného tuňáka se salátem (doporučejeme směřovat do kysela pomocí citrónu), salsou nebo jen tak se sladkou chilli omáčkou.
Přejeme dobrou chuť!
Přejeme dobrou chuť!