Středomořské slávky na grilu
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
3/5
Postup
přímé grilování
Slávky na grilu vyzkouší málokdo. Což je za nás trošku škoda, protože jde o výborné a poměrně netradiční jídlo, kterým jistě překvapíte všechny své hosty. A grilování je jednodušší, než byste čekali.
Ingredience
- Slávka středomořská - 3 kg (většinou bývá balena v sáčcích po 1 kg)
- 2 dcl bílého vína
- Řapíkatého celeru - stačí cca 4 řapíky
- Mrkev - přibližně 3 mrkve budou stačit
- 2 cibule
- 6-8 stroužků česneku
- Petržel hladkolistá
- Olivový olej
- Sůl a pepř
- Italská focaccia - ideální k servírování s hotovými slávky
Příprava v kuchyni - Jak připravit slávky?
- Přebereme slávky - rovnou vyhodíme všechny slávky, které mají poškozenu skořápku (prasklá, s dírkou, apod.). Ty slávky, které jsou nyní otevřené, poklepeme prstem. Během pár sekund by měly zaregovat a zavřít se. Pokud tak neučiní, vyhodíme je také.
- Čištění slávek - velká většina slávek by Vám měla zůstat a ty nyní důkladně opereme od všech nečistot (písek, bahno) a odstraníme z nich vousky.
- Dále slávky ještě jednou opláchneme studenou vodou a necháme odpočívat bokem, dokud nebudeme mít vše připraveno k jejich umístění na gril Weber. Nelekněte se, když později najdete některé slávky otevřené, jsou v pořádku. Slávky jsou stále živé a průběžně se otevírají a zavírají. Můžete je poklepat a po chvilce zareagují :)
- Nakrájíme zeleninu - cibuli na jemné kostičky, mrkev na nudličky a řapíkatý celer a česnek na plátky.
- Petržel natrháme na jednotlivé lístky, případně i lehce nakrájíme.
Slávky na grilu
- Připravíme gril na přímé grilování o teplotě přibližně 200 °C.
- Vložíme do grilu wok pánev nebo litinový hrnec a necháme je řádně rozehřát.
- Do rozpálené litiny vlijeme olivový olej - nalívejte dokola po okrajích, ať se promaže celý povrch nádobí včetně krajů. Necháme rozehřát.
- Nasypeme nakrájenou zeleninu - dohromady, můžete všechnu zaráz, a orestujeme. To Vám nezabere více než pár minut. Zároveň osolíme a opepříme.
- Přidáme do litinového nádobí předpřipravené slávky. Nejprve krátce orestujeme a poté zalijeme bílým vínem.
- Přiklopíme poklicí, necháme zadusit a občas pouze v hrnci promícháme. Vmícháme petržel a vaříme přibližně 5 minut.
- Kdy máme hotovo? Poznáte to tak, že se slávky zeširoka otevřely.
- Slávky by měly být otevřené všechny. Ty slávky, které se neotevřely, musíme vyhodit, ty nejezte.
Servírování středomořských slávek
- Máme připraveno k jídlu! :) Wok pánev nebo litinový hrnec můžete položit přímo na jídelní stůl - ale pozor, potřebujete nějakou ochrannou podložku, litina bude velmi rozpálená. Nebo můžete podávat po jednotlivých porcích na talířích.
- Podávat můžeme s pečivem - pěkně se k nim hodí třeba italská focaccia.
- A jak vůbec budeme slávky jíst? Jedna možnost je vzít slávku vždy do ruky a lžičkou vyškrábnout vnitřní maso a nabírat společně s orestovanou zeleninou. Druhou možností - a tu doporučujeme - je udělat si lžičku ze skořápky jiného kusu a nabírat touto skořápkou :)
Na další grilovací recepty pro inspiraci třeba na příští grilovačku se mrkněte do naší sbírky receptů.
Přejeme dobrou chuť! :)