Tygří krevety na grilu na cedrovém prkénku
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
3/5
Postup
přímé grilování
Grilované krevety jsou originálním jídlem, který snadno připravíte i na Vašem grilu. Královské krevety jsou mimo jiné výborné jako lehčí maso na horké letní dny.
Ingredience
(na 4 porce)
- 24 královských tygřích krevet
- 40 g čerstvého petržele
- 2 citróny
- 2 stroužky česneku
- lžička chilli vloček
- olivový olej
- sůl a pepř
Jak grilovat krevety
Grilování krevet lze provést několika způsoby. Můžete je grilovat na různých litinových pánvích nebo keramických deskách. Důležité je, aby Vám nepropadly klasickým grilovacím roštem a pokud je děláte třeba na másle nebo s limetkou, aby Vám všechna šťáva neodtekla pryč. V našem případě budeme krevety grilovat na cedrovém prkénku. To nezapomeňte před použitím hodinu namočit ve vodě. Díky tomu prkénko hned nezačne hořet, ale dýmí a dodává to lehké zauzení, které hledáme. To platí pro všechny grily Weber, na plyn, uhlí i elektřinu.
Příprava krevet v kuchyni:
- Nejprve namočte udící prkénko - potřebuje aspoň 60 minut plně ponořené pod vodou, aby nám na grilu hned neshořelo.
- Očistěte krevety - odstraňte krunýřky, ocásky ponechejte. Krevety omyjte a osušte papírovou utěrkou.
- Připravte marinádu - nakrájejte najemno petržel a smíchejte ji s citronovou kůrou, najemno nakrájeným česnekem a chilli vločkami. Přidejte 3 lžíce olivového oleje a dokořeňte solí a pepřem.
- Krevety ponořte do směsi a celé je v ní po jedné obalte.
Grilování krevet:
- Připravte gril na přímý žár a přibližně na 180 °C.
- Prkénko lehce osušte (ať z něj nekape) a umístěte přímo nad brikety.
- Jakmile uslyšíte jemné praskání dřeva a z prkna se začne lehce kouřit (mělo by jen lehce doutnat, nehořet), je připraveno na grilování.
- Dejte krevety na gril - konkrétně je rozmístěte na cedrové prkénko.
- Grilujte krevety na prkénku po dobu přibližně 15 minut. Jejich vnitřní teplota by měla dosáhnout 58 °C. Poté nechte krátce odpočinout, cca 5 minut.
- Jak poznáte, že jsou krevety hotové? Pokud zvenku chytnou růžovou barvu, máte hotovo a mohou jít z grilu. Není potřeba sledovat detailně vnitřní teplotu masa, u krevet stačí změna barvy :)
- Nachystejte ke krevetám ještě grilovaný citrón - vezměte oba použité citróny, ze kterých jste strouhali kůrku. Rozřízněte je napůl, pokapejte olivovým olejem a položte na grilovací rošt dužinou dolů. Grilujte, dokud se na nich nevypálí pěkná grilovací mřížka.
- Podávejte krevety s grilovaným citronem.
Přejeme Vám dobrou chuť! :)