Jak grilovat hermelín?
Maso, zeleninu i ryby si již ugrilovat zvládneme. Mezi takovými rychlejšími svačinkami na grilu ale rozhodně nesmí chybět i nadýchaný, měkký, smetanový a lahodný hermelín. Podíváme se zde, jak jednoduše a rychle hermelín na grilech Weber připravit.
Jaký sýr vybrat?
Co se hermelínu týká, pokud si ho tedy nevyrábíte sami, jsou k dostání základní 2 druhy, a to nakládaný a balený. S nakládaným hermelínem je před vložením na gril trochu více práce, balený pak bývá, po rozbalení prvního obalu, připraven na gril okamžitě. Zde si můžete vybrat dle chuti, jak nakládané, tak i balené se na gril hodí, výhoda baleného je v počtu kusů, které můžete nakupovat jednotlivě. Nakládaný hermelín se obvykle dá koupit jen ve velkých sklenicích, kde je kusů více.
Značku hermelínu si vyberte podle své chuti, který máte nejraději. Kvalitnější sýry obvykle projdou delším zráním a mají bohatší chuť. Pro grilování je ovšem důležitý jejich povrch, kvalitní hermelín by měl mít tlustší vrstvu na okraji, tím spíše nevyteče. Dobrý sýr lze grilovat i bez alobalu přímo na roštu, je ale potřeba opravdu opatrně se sýrem manipulovat. Jakmile se poruší kůrka tak vyteče. Doporučujeme použít alobal, obzvlášť pokud grilujete víc hermelínů nebo i dalších jídel zároveň. Porušit povrch hermelínu jde opravdu snadno :)
Sýry určené přímo ke grilování bývají rovnou připravené i s obalem vhodným na gril a pytlíčkem koření. Použít ale můžete i například Camembert a hermelín si naložit podle své chuti v oblíbeném koření nebo marinádě. Z naší zkušenosti bude takový sýr i chutnější a lahodnější, hermelíny určené na gril mají často tužší konzistenci.
Zajímavost: Camembert je pojmenován po stejnojmenné vesnici ve Francii a dodnes je jeho výroba povolena pouze v několika francouzských departmentech. Oproti běžným hermelínům u nás se vyrábí z nepasterizovaného mléka.
Značku hermelínu si vyberte podle své chuti, který máte nejraději. Kvalitnější sýry obvykle projdou delším zráním a mají bohatší chuť. Pro grilování je ovšem důležitý jejich povrch, kvalitní hermelín by měl mít tlustší vrstvu na okraji, tím spíše nevyteče. Dobrý sýr lze grilovat i bez alobalu přímo na roštu, je ale potřeba opravdu opatrně se sýrem manipulovat. Jakmile se poruší kůrka tak vyteče. Doporučujeme použít alobal, obzvlášť pokud grilujete víc hermelínů nebo i dalších jídel zároveň. Porušit povrch hermelínu jde opravdu snadno :)
Sýry určené přímo ke grilování bývají rovnou připravené i s obalem vhodným na gril a pytlíčkem koření. Použít ale můžete i například Camembert a hermelín si naložit podle své chuti v oblíbeném koření nebo marinádě. Z naší zkušenosti bude takový sýr i chutnější a lahodnější, hermelíny určené na gril mají často tužší konzistenci.
Zajímavost: Camembert je pojmenován po stejnojmenné vesnici ve Francii a dodnes je jeho výroba povolena pouze v několika francouzských departmentech. Oproti běžným hermelínům u nás se vyrábí z nepasterizovaného mléka.
Jak hermelín na gril připravit?
Příprava hermelínů je jednoduchá záležitost. Pokud koupíme sýr balený, můžeme ho v koupeném obalu (ne v tom papírovém) hodit přímo na gril a nemít s ním žádnou práci. Hermelín nakládaný je o trochu více pracný. Ze sklenice vytáhneme tolik kusů, kolik jich chceme ugrilovat, lehce osušíme a potřeme zlehka olejem dle vlastního výběru. Pokud nám přijde sýr málo kořeněný, můžeme ho ještě posypat například grilovacím kořením či bylinkami. Poslední krok je sýr zabalit řádně do alobalu tak, aby nám olej nevytékal a hermelín v něm byl usazený takzvaně na těsno. Takto jsou zabalené sýry již připravené na grilování samotné.
Jak naložit hermelín na gril?
Podíváme se na pár tipů, jak se nakládá hermelín. Tak jako u spousty dalších jídel, dost záleží na tom, co máte rádi a na co jste zvyklí. Předpřipravené hermelíny na gril jsou často zabalené přímo i s kořením. Použít se dá tento sáček nebo i jakékoliv vaše oblíbené grilovací koření. K sýrům se obecně hodí koření se sladkými tóny. Pokud naopak milujete pálivé tak můžete přidat oblíbené chilli nebo použít pálivé grilovací koření.
Smícháním koření s olejem vznikne marináda na grilovaný hermelín. Do ní sýr vložte a párkrát otočte, nebo sýr ze všech stran potřete a vložte do alobalu. Doporučujeme připravit sýry alespoň hodinu před samotným grilováním, koření s olejem zvláční povrch a chuť sýrem více prostoupí.
Smícháním koření s olejem vznikne marináda na grilovaný hermelín. Do ní sýr vložte a párkrát otočte, nebo sýr ze všech stran potřete a vložte do alobalu. Doporučujeme připravit sýry alespoň hodinu před samotným grilováním, koření s olejem zvláční povrch a chuť sýrem více prostoupí.
Vlastní směs koření na grilovaný hermelín
Pokud vás chuť grilovacího koření neláká, hermelín se dá nakládat i jinak. Doporučit můžeme vlastní směs koření a bylinek, smíchejte italské nebo provensálské bylinky, případně tymián a rozmarýn, přidejte pepř, trošku mleté papriky (sladké nebo pálivé podle chuti) a česnek (čerstvě nadrcený nebo i sušený).
Výhodou vlastní směsi bude absence soli a zároveň si směs můžete uzpůsobit přesně podle vlastní chuti. Někdo v koření na hermelín vynechá česnek, někdo zase některou bylinku. Případně si můžete koupit i v supermarketech směsi na grilovaný sýr přímo bez soli.
Výhodou vlastní směsi bude absence soli a zároveň si směs můžete uzpůsobit přesně podle vlastní chuti. Někdo v koření na hermelín vynechá česnek, někdo zase některou bylinku. Případně si můžete koupit i v supermarketech směsi na grilovaný sýr přímo bez soli.
Jak hermelín grilovat?
Grilování sýru samotného je, ze všech ostatních dobrot, asi to nejjednodušší. Gril pořádně rozpálíme a hermelíny na něj položíme. Grilujeme 5-10 minut na každé straně. Pokud grilujeme kratší dobu, tedy přibližně 5 minut na každé straně, sýr bude tužší a méně rozteklý. Pokud grilujeme každou stranu 8-10 minut, sýr je pak krásně vláčný a tekutý. Pokud chceme mít na sýru opečenou i klasickou mřížku, po vyndání z alobalu ho můžeme na rozpálený rošt na další minutu z každé strany přihodit. Je potřeba si jen dávat pozor na horký alobal. Konzumovat můžeme hned, jak nám to teplota dovolí, dobrou chuť! :)
Chcete si připravit hermelín na grilu, ale počasí nebo čas vám to nedovolí? Výborně lze připravit i na běžném kontaktním grilu. Pokud máte nepřilnavé plotýnky, doporučíme místo alobalu použít pečící papír, který bude k povrchu šetrnější. Jinak se hermelín na kontaktním grilu připravuje stejně jako na běžném grilu. Zhruba po 5-8 minutách sýr můžete otočit, ale u kontaktních grilů to často není nutné, pokud rovnoměrně hřeje i seshora.
Chcete si připravit hermelín na grilu, ale počasí nebo čas vám to nedovolí? Výborně lze připravit i na běžném kontaktním grilu. Pokud máte nepřilnavé plotýnky, doporučíme místo alobalu použít pečící papír, který bude k povrchu šetrnější. Jinak se hermelín na kontaktním grilu připravuje stejně jako na běžném grilu. Zhruba po 5-8 minutách sýr můžete otočit, ale u kontaktních grilů to často není nutné, pokud rovnoměrně hřeje i seshora.
Jak udělat hermelín v troubě nebo na pánvi?
Grilovaný hermelín v troubě se v úvodních krocích přípravy chystá podobně jako ten na gril. Rozdíl přichází v samotné přípravě. Troubu si předehřejte cca na 200 stupňů °C a zabalený hermelín v alobalu do ní vložte. Hermelín se v troubě připravuje zhruba 18-20 minut. Můžete ho obracečkou nebo jiným nástrojem zkusit, jestli už je měkký. Vyndáme z trouby a necháme chvíli odpočinout. Oproti grilu je tedy nutné počítat s delší dobou přípravy, než bude uvnitř krásně tekutý.
Hermelín na pánvi lze připravovat na dva způsoby. Buď přímo samotný sýr na oleji nebo rozpuštěném másle a sýr otáčíte, zkrátka na pánvi je podobný styl jako na grilu. Druhou možností je smažený hermelín v klasickém trojobalu. Tam doporučujeme trojobal udělat 2x, aby byla menší šance, že vám sýr vyteče.
Hermelín na pánvi lze připravovat na dva způsoby. Buď přímo samotný sýr na oleji nebo rozpuštěném másle a sýr otáčíte, zkrátka na pánvi je podobný styl jako na grilu. Druhou možností je smažený hermelín v klasickém trojobalu. Tam doporučujeme trojobal udělat 2x, aby byla menší šance, že vám sýr vyteče.
S čím hermelín podávat?
Pravděpodobně nejčastějším způsobem je grilovaný hermelín s brusinkami, který jsme už dříve dopodrobna rozebrali zvlášť v receptu, který se obvykle podává s pečivem nebo hranolky případně pečenými brambory. Hermelín (sýry obecně a obzvláště ty uzené) těží z kombinace se sladkou chutí, proto tak krásně funguje právě s brusinkami. Vyzkoušet, ale můžete i sladké chilli omáčky, grilovací omáčky s malinami nebo použít grilovací koření s cukrem nebo medem.
Hermelín také krásně funguje s grilovanou zeleninou, jako je cuketa, kukuřice nebo papriky. Sám o sobě také může být přílohou k různým masům, zejména k hovězímu a vepřovému. Na další přílohy se můžete mrknout do naší sbírky grilovacích receptů.
Hermelín také krásně funguje s grilovanou zeleninou, jako je cuketa, kukuřice nebo papriky. Sám o sobě také může být přílohou k různým masům, zejména k hovězímu a vepřovému. Na další přílohy se můžete mrknout do naší sbírky grilovacích receptů.