Jak grilovat vepřovou panenku?

Vepřová panenka patří jednoznačně k nejoblíbenějším druhům masa ke grilování u nás. Ať už vcelku nebo nakrájená na plátky, kvalitní panenka potěší každého milovníka masa. My se zde zaměříme na to, jak ji správně a chutně ugrilovat vcelku.

Jak panenku připravit?

Zde stejně jako u hovězího masa doporučujeme zajít do nejbližšího řeznictví a nechat si vybrat kvalitní panenku na gril od zkušeného řezníka. Neměla by být až moc vysoká a ti lepší řezníci vám jí i odblaní a ořežou. Panenka je sama o sobě velmi křehká a šťavnatá, proto volba jestli maso nakládat či jakkoliv marinovat je vždy podle chuti. Jak maso naložit se můžete dočíst zde. My tady zůstaneme u té jednodušší varianty a panenku pouze po očištění řádně osolíme, opepříme, potřeme olivovým olejem a zlehka posypeme bylinkou dle chuti, třeba krájeným tymiánem. Tak je panenka připravena na gril.

Jak panenku grilovat?

Rošt grilu nejprve řádně kartáčem očistíme, rozpálíme na vysokou teplotu a před vložením masa na gril ještě rošt potřeme olejem nebo použijeme Anti-Stick Sprej, aby se nám maso nepřichytilo. Panenku položíme na gril a pokud ji chceme mít dobře propečenou, grilujeme každou ze čtyř stran 5 minut (vršek, spodek a oba boky). Celkem tedy po 20 minutách panenku z grilu sundáme a necháme dalších 5 minut v klidu odpočinout. Pokud preferujeme panenku šťavnatější, grilujeme každou stranu kratší dobu. Zde opět platí dle chuti. Takto ugrilovanou panenku můžeme po nakrájení na plátky servírovat například s BBQ omáčkou a jediné, co zbývá dodat, je dobrou chuť!

Zpět do poradny