Jaký je rozdíl mezi grilovacími briketami a dřevěným uhlím?
Dřevěné uhlí i brikety lze použít na jakémkoliv kotlovém grilu a většinu pokrmů připravíte na obou variantách bez větších problémů. Rozdíly mezi nimi ale jsou a záleží tedy na Vás, které si k použití vyberete. V tomto článku se na všechny rozdíly podíváme a vysvětlíme aji, jak se dřevěné uhlí a brikety vyrábí.
Jaké jsou hlavní rozdíly mezi briketami a uhlím?
Oba dva druhy paliv se zažehnou do 15-20 minut. Dřevěné uhlí ale hoří rychleji - standardní porce dřevěných uhlíků dohoří přibližně během 1 hodiny. Teplota dřevěného uhlí také často nedrží stejnou úroveň, což je dáno mimo jiné různou velikostí jednotlivých kusů uhlí. A celkově rychleji ztrácí výhřevnost. Brikety naopak hoří pomaleji a pozvolna - porce zažehnutých briket dokáže hořet i přes 3 hodiny. Na rozdíl od uhlí drží teplotu a žár rovnoměrně a jsou tak vhodné i pro nepřímé grilování.
Oba druhy paliv se pak díky svým vlastnostem lépe hodí k různým metodám grilování, k různým receptům a k různým grilovacím akcím. Níže najdete přehled nejdůležitějších vlastností.
Oba druhy paliv se pak díky svým vlastnostem lépe hodí k různým metodám grilování, k různým receptům a k různým grilovacím akcím. Níže najdete přehled nejdůležitějších vlastností.
Vlastnosti grilovacího dřevěného uhlí
- Rozhoří se do 15 minut
- Oproti briketám krátce dosahuje i vyšších teplot, u nás jsme třeba dosáhli na cca 320 °C)
- Vysokou výhřevnost nabídne max po cca 1 hodinu
- Výhřevnost ztrácí poměrně rychle
- Vhodné na přímé grilování
- Ideální na rychlé grilovačky, když plánujete grilovat jen pro pár lidí
- Ideální na steaky, burgery, vepřovou krkovičku na plátky, klobásky a jiná poměrně rychlejší jídla
Vlastnosti grilovacích briket
- Mají pravidelný tvar a rovnoměrnou velikost, jsou kompaktní
- Rozhoří se do 15-20 minut
- Hoří i přes tři hodiny
- Stabilně si udržují výhřevnost, po dvou hodinách teprve začne klesat
- Vhodné na přímé i nepřímé grilování
- Vhodné i na grilování Low & Slow (při použití snake metody rozmístění briket)
- Ideální i na větší grilovačky, když pozvete více hostů
- Ideální na jakékoliv grilovací recepty
Jak vidíte, mezi uhlím a briketami doporučujeme vybírat hlavně podle toho, co plánujete na grilu zrovna dělat. Zatímco brikety jde použít víceméně při jakémkoliv grilování, uhlí má svá omezení. I proto se u nás grilovací brikety prodávají výrazně více než uhlí.
Co se zapalování obou typů paliva týče, doporučujeme jej zapalovat pomocí startovacího komínku. Připravili jsme speciální článek, kde se o rozžhavení briket a uhlí dozvíte vše potřebné. I třeba to, jak v grilu následně rozžhavené palivo rozmístit.
Co se zapalování obou typů paliva týče, doporučujeme jej zapalovat pomocí startovacího komínku. Připravili jsme speciální článek, kde se o rozžhavení briket a uhlí dozvíte vše potřebné. I třeba to, jak v grilu následně rozžhavené palivo rozmístit.
Jaké jsou rozdíly mezi levnými a drahými briketami?
U obou druhů paliv velmi záleží na jejich kvalitě. Zatímco kvalitní brikety skutečně rovnoměrně drží žár i přes tři hodiny, v případě méně kvalitních briket to může být i jen hodinu. Proto můžete koupit brikety na benzínce za 100 Kč i značkové brikety o vysoké kvalitě za 500 Kč. I když by se mohlo na první pohled zdát, člověk neplatí za značku. Kvalita těch paliv je skutečně úplně jiná. Levné brikety bývají lisovány pod výrazně menším tlakem, vydrží méně a mají méně stabilní výhřevnost a často se při pádu na zem rozpadnou. Kvalitní brikety jsou lisovány pod tlakem 50 tun a pohromadě drží díky tomuto lisu, nepotřebují tolik pojiva. Proto můžou levnější brikety taky výrazně více smrdět a kouřit při zapalování - protože je pohromadě nedrží tlak, ale chemické pojivo.
Ve výsledku taky budete při grilování potřebovat kvalitních briket méně, když hoří stabilněji a delší dobu. Takže se ten cenový rozdíl zase zmenší :)
Ve výsledku taky budete při grilování potřebovat kvalitních briket méně, když hoří stabilněji a delší dobu. Takže se ten cenový rozdíl zase zmenší :)
Má i za uhlí smysl si připlatit?
I když jsme si to upřímně sami dlouho nemysleli, tak i u dřevěného uhlí jsou velké rozdíly v kvalitě podle jeho cenovky. Obecně by mělo platit že u dražšího, kvalitního dřevěného uhlí dostanete větší kusy uhlí. To pak hoří déle a stabilněji, než když dostanete malé kousky. V horším případě můžete v pytli najít i úplnou drť, která je v podstatě nepoužitelná. U nejlevnějších pytlů to pravděpodobně dopadne tak, že Vám na dně nějaký prach zůstane.
Co tedy doporučujeme?
Doporučujeme spíš brikety - pro delší dobu hoření, udržení rovnoměrného žáru a teploty a pro možnost použití při jakémkoliv grilování. Pokud se ale chystáte grilovat takzvané "rychlovky", jako jsou třeba pár kousků kuřecího masa nebo zeleniny, kdy je samotné grilování za 30 minut dokončené, můžete určitě použít i dřevěné uhlí. Oba druhy paliv si najdou své uplatnění :)
Jak se dřevěné uhlí vyrábí?
Dřevěné uhlí není v podstatě ničím jiným než dřevem, které už jednou hořelo. Vyrábí se tak, že se tvrdé dřevo za minimálního přístupu vzduchu pomalu spaluje v tzv. milířích nebo ve speciálních pecích. Prchavé látky, jež dříví obsahuje, shoří. A to, co zbude, je dřevěné uhlí, které hoří téměř bez plamenů a dosahuje vyšších teplot oproti dřevu samotnému.Jak se vyrábí grilovací brikety?
Grilovací brikety jsou v podstatě jen dohromady stlačené grilovací dřevěné uhlí. U kvalitních briket je uhlí lisováno pod tlakem 50 tun - do pravidelné formy o kompaktních rozměrech. K briketám se obvykle také přidává přírodní pojivo, aby lépe držely pohromadě. Právě kvůli tomuto pojivu při zapálení na začátku brikety více kouří a smrdí. Pod čím vyšším tlakem jsou brikety lisovány, tím kvalitnější mají vlastnosti z hlediska výhřevnosti a délky hoření a zároveň tím méně pojiva potřebují.V čem spočívá rozdíl mezi grilováním na dřevě a grilováním na dřevěném uhlí?
Rozdíl mezi oběma způsoby spočívá v pohodlí a časové náročnosti. Příprava pokrmů nad ohněm je z hlediska historie nejpůvodnější metodou tepelného zpracování potravin. Oheň ze dřeva grilovanému jídlu dodává nádherné aroma. Ale má také své nevýhody. Po zapálení dřevěných polen často vzniká silný kouř a musí se dlouho čekat, než se plameny zmírní a žhavý popel začne uvolňovat dostatečný žár. Dřevěné uhlí dostatečně silný žár proto vyvine rychleji a zároveň méně doutná.