Menu
0
Váš košík je prázdný

Kuchyňské nože Forged Olive

Forged znamená kovaný. Všechny Forged nože jsou ručně kovány a jejich čepel je na první pohled rozpoznatelná svým autentickým vzhledem. Forged jednoduše vyrábí nože, které nadchnou. Pyšní se velmi vysokou kvalitou použité japonské oceli, řemeslným provedením a funkčností.

Profesionální kuchyňské nože Forged jsou vyráběny podle staletých japonských tradic a kompletně ručně kovány. Každý nůž je tak jedinečný svým vzhledem i provedením. Zhotoveny jsou z japonské oceli té nejvyšší kvality - typu 440C (tvrdost 58 HRC Rockwellovy stupnice) nebo v případě řad VG10 a Katai z ještě prémiovější 5 vrstvé japonské oceli typu VG10 (tvrdost 60 HRC Rockwellovy stupnice). U jednotlivých produktových řad Forged se liší také materiál, ze kterého bývá vyrobeno madlo nože.

A proč si vůbec profesionální kuchařský nůž pořídit? Profi kuchyňské nože Vám mohou výrazně usnadnit práci. Ať už tím, že si déle udrží svoji ostrost, nebo jednoduše tím, že se Vám s nimi bude v kuchyni u prkénka lépe pracovat díky ergonomičtěji tvarovanému madlu i vyváženější hmotnosti. A nelze zapomínat ani na to, že obecně vaření je větší zábava, když k němu máte výbavu, která Vám dělá radost. Ono sice steak nakonec taky nakrájíte obyčejným nožem za pár korun ze supermarketu, ale když k nakrájení masa máte krásný, profesionální nůž pro kuchaře, pocit budete mít úplně jiný :) Forged je nůž, na který můžete být hrdí.

Forged Olive

Kuchyňské nože Forged Olive jsou nejznámější a nejprodávanější řadou mezi noži Forged. Ručně kovaná čepel je zde vyrobena z vysoce kvalitní japonské nerezové oceli typu 440C. Posazena je v elegantní dřevěné rukojeti z olivového dřeva, která se v ruce drží velmi pohodlně. Upevnění čepele v rukojeti je přesně vyvážené a obě části nože Forged vytváří pěkně funkční celek.

Nůž je balen v luxusní dřevěné krabičce a je tak perfektní jako prémiový dárek.

Další parametry kuchyňských nožů Forged Olive

  • vyrobeno z japonské oceli 440C
  • tvrdost 58 Rockwell
  • tloušťka čepele 2 mm
  • úhel broušení 18°
  • baleno v luxusní dřevěné krabičce
  • záruka 10 let

Druhy kuchyňských nožů

Nejpraktičtější nůž do kuchyně je klasický kuchařský nůž. Jedná se ze všech druhů o nejuniverzálnějšího pomocníka a tento nůž by skutečně neměl chybět žádnému dobrému kuchaři. Všechny ostatní druhy jsou v podstatě nadstavba určená pro nějaké konkrétní použití. Rozdíly mezi nimi jsou ve velikosti, tvaru čepele a ostří. Když budete pro daný účel používat ten správný nůž, dosáhnete těch nejlepších výsledků a to co nejpohodlněji.

Kuchařský nůž

Nepostradatelná výbava každého kuchaře, nejen profesionálů. Je to nůž na maso, ale i na mořské plody, na zeleninu nebo na jemné nasekání lístků bylinek i česneku. Prostě univerzální pomocník v kuchyni.

Porcovací nůž

Tento nůž je charakteristický dlouhou a úzkou čepelí, která má při krájení nízký odpor a přilnavost. Je proto vhodný pro porcování masa či ryb pod úhlem.

Velký řeznický nůž

Má extra dlouhou čepel, která jej dělá vhodným hlavně na porcování a sekání velkých kusů masa. Je pro něj také charakteristické zaoblení horní části čepele, která umožňuje pohodlné a rovné krájení pěkných plátků masa jedním tahem.

Nůž na chleba

Nůž na chleba a pečivo obecně má dlouhou zoubkovanou čepel. Vhodný je kromě pečiva také na velkou zeleninu nebo ovoce - třeba na krájení ananasu.

Nůž na zeleninu

Nůž s relativně rovnou čepelí umožňuje rovnoměrné krájení zeleniny a dalších surovin na tenké plátky. Vhodný je i na sekání a krájení bylinek.

Vykosťovací nůž

Speciálně navržený nůž pro vykosťování masa a drůbeže. Má dlouhou, štíhlou čepel s ostrým koncem a pomáhá se snadným řezáním podél kosti.

Okrajovací nůž

Lehký a malý nožík stvořený především na okrajování a loupání ovoce a zeleniny a různé menší krájení.

Nůž Santoku

V podstatě se jedná o speciální japonskou verzi kuchařského nože s lehce upraveným tvarem. Je určen k trojímu použití - krájení, krájení na kostičky a krájení najemno. Od toho je odvozen i název nože, slovo "santoku" v překladu znamená "tři ctnosti". Bývá také dostupný v různých velikostech.

Sekáček

Speciální druh nože určený na krájení a sekání hrubších kusů masa a zeleniny, na porcování ryb či drůbeže. vyznačuje se větší hmotností a silnější čepelí oproti všem ostatním druhům nožů.

Jaké existuje příslušenství k nožům?

Práci s noži Vám často usnadní také velké vidlice na maso, které slouží k udržení masa na místě během řezání či krájení pod úhlem. Ideální je použití v kombinaci s porcovacím nožem a společně je to tranžírovací sada.

Nepostradatelnou součástí Vaší výbavy v kuchyni musí být také kvalitní krájecí prkénka. Doporučujeme používat prkénka umělohmotná nebo dřevěná, oba tyto materiály šetří ostří nože a pomáhají udržet dlouhodobější ostrost. Doporučujeme také pravidelně používat ocílky na nože pro obnovení ostrosti.

Před prvním použitím

Všechny Forged nože jsou opatřeny ochrannou vrstvou pro přepravu a skladování. Před prvním použitím proto nůž nejprve očistěte dle pokynů níže. U rukojeti nožů Brute a Intense může ochranná vrstva zmizet až po několikátém použití.

Jak o kuchyňské nože pečovat?

V ideálním případě byste měli nůž pravidelně (úplně nejlépe před každým použitím) přejet ocílkou na broušení. Ocílkou nože ošetříte a nabrousíte, ale odstraníte pouze malé otřepy a hrboly na ostří. Nejedná se proto o broušení nože, které provede profesionální brusič či bruska. Skutečné nabroušení nože doporučujeme provést alespoň jednou ročně, ale záleží samozřejmě na četnosti používání nože.

Nože obecně nedoporučujeme používat na krájení kostí nebo mražených potravin, zbytečně si je tím tupíte.

Lze kuchyňské nože dát do myčky?

Všechny kuchyňské nože doporučujeme mýt ručně, nejsou vhodné pro mytí v myčce. Čistící prostředky používané v myčce mohou přispět k rychlejšímu otupění ostří nože a na nakterých druzích nožů mohou i vytvářet rez a nože tak úplně zničit.

Například nože Forged je nutné mýt ručně. Jejich hrubý design je náchylnější ke rzi, pokud by se umývaly v myčce. Proto je potřeba umývat je ručně, pod teplou vodou a s menším množstvím saponátu. Poté je potřeba nože vždy důkladně osušit.

Kromě ostří také u některých typů nožů nemusejí být rukojeti uzpůsobeny pro mytí v myčce.