Litinové nádobí - vlastnosti, jak ho používat a pečovat o něj
Nádobí vyrobené z litiny je skvělá volba pro všechny, kteří v kuchyni pokukují po nepřilnavosti, dlouhověkosti a tepelné odolnosti. S litinovým nádobím se nemusíme bát celý litinový hrnec vložit do grilu či do trouby (například k dopékání velkých kusů masa nebo pozvolnému dušení) nebo jej použít na otevřeném ohni. Litinové nádoby mají relativně velkou masu kovu, která je schopna teplo akumulovat a hlavně udržovat - což je vlastnost, pro kterou je litina vyhledávaná i v profesionálních kuchyních.
Litina je materiál oblíbený natolik, že tvarů a tím pádem i způsobů použití je mnoho - kromě klasické litinové pánve je velmi populární litinový kotlík (dutch oven), který je vhodný kromě tzv. eintopfů i na pečení - ať už chleba nebo třeba honzových buchet. Dále můžete nalézt i litinový tál, který slouží jako velká plocha pro grilování a smažení, litinové woky ale i různé litinové formy.
Litina je materiál oblíbený natolik, že tvarů a tím pádem i způsobů použití je mnoho - kromě klasické litinové pánve je velmi populární litinový kotlík (dutch oven), který je vhodný kromě tzv. eintopfů i na pečení - ať už chleba nebo třeba honzových buchet. Dále můžete nalézt i litinový tál, který slouží jako velká plocha pro grilování a smažení, litinové woky ale i různé litinové formy.
Co je litina a jak se vyrábí? A co je smalt a smaltovaná litina?
Výrobní postup litinového nádobí lze najít přímo v jejím pojmenování - výroba litiny probíhá litím roztaveného železa do forem. Takový výrobek se pak mechanicky začistí a je připraven k prodeji.
Smaltované litinové nádobí je druhem litiny, která je na povrchu opatřena smaltem (též enamel) - nejtypičtější nádobou u nás v čechách je plecháček - hrnek oblíbený u zálesáků hlavně pro jeho nerozbitnost a možnosti ohřevu na přímém teple. Smalt chrání jádro železa před reznutím a také není potřeba vytvořit patinu pro nepřilnavost (viz dále). Smaltované nádobí, narozdíl od litinového, je vhodné umývat i běžnými mycími prostředky.
Smaltované litinové nádobí je druhem litiny, která je na povrchu opatřena smaltem (též enamel) - nejtypičtější nádobou u nás v čechách je plecháček - hrnek oblíbený u zálesáků hlavně pro jeho nerozbitnost a možnosti ohřevu na přímém teple. Smalt chrání jádro železa před reznutím a také není potřeba vytvořit patinu pro nepřilnavost (viz dále). Smaltované nádobí, narozdíl od litinového, je vhodné umývat i běžnými mycími prostředky.
Koupil jsem si novou litinovou pánev, můžu rovnou vařit?
Před použitím litiny je vhodné pánev před prvním vařením opatřit patinou - vrstvou, která naši pánev udrží nepřilnavou. Řada výrobců - mimo jiné námi prodávaný Petromax - litinu patinou opatří již ve výrobě. Taková patina je polymerizovaná vrstva tuku, která tvoří bariéru mezi pánví samotnou a připravovaným jídlem. Tato vrstva chrání pánev nejen před rzí, ale také vytváří nepřilnavý povrch, který umožňuje na nádobí z litiny vařit bez oleje či tuku.
Jak na to - vytváříme patinu na nové litinové pánvi
Nebo také seasoning litiny či litinová pánev a její vypálení.
- Litinové nádobí umyjeme a důkladně osušíme - nejlépe teplem, na ohni či na sporáku.
- Naneseme vrstvu oleje na celý povrch - ideální je pasta Petromax, ale také můžeme použít kuchyňský olej - řepkový, slunečnicový, kokosový (nebo takový, který má vysoký bod zakouření).
- Nádobu položíme na uhlíky na žár a průběžně kontrolujeme. Pokud litinu vypalujete doma v troubě, nastavte teplotu na 180-200 °C a litinu do ní vložte alespoň na hodinu. Pozor v domácích podmínkách bude pravděpodobně vydávat větší množství kouře.
- Při teplotě nad bod zakouření (teplota, při které z oleje začne vycházet okem viditelný kouř) dochází k polymeraci oleje - a tím vytvoření námi požadované patiny. Pokud na pánvi vytváříte patinu v troubě, tak po hodině troubu vypněte a nechte litinu postupně vychladnout uvnitř trouby.
- Tento postup opakujeme tak dlouho, dokud není povrch nepřilnavý.
- Výsledný povrch je lesklý, není však lepkavý či mastný.
Jak vyčistit litinu a jak má vypadat průběžná péče o litinové nádobí?
- Na litinové nádobí nepoužíváme jar ani jiné přípravky na nádobí.
- Čištění litiny provádíme mechanicky, ideálně kroužkovou ocelovou houbičkou k tomu určenou (pozor, kroužková houbička není na rozdíl od drátěnky tvořena ostrými vlákny - proto nám povrch nepoškrábe). Nepoužíváme žádné chemické přípravky na nádobí, nicméně menší množství běžného saponátu by dobré patině nemělo uškodit.
- Nádobí utřeme dosucha a můžeme ošetřit pastou nebo lehkou vrstvou oleje. Pokud naneste vrstvu příliš silnou, bude povrch lepkavý.
- Pokud máte litinové nádobí s porcelánem smaltovanou povrchovou úpravou, můžete jej čistit i chemií jako všechno ostatní nádobí v kuchyni.
Jak vařit na litině?
Jak už bylo řečeno, na litině s kvalitně provedenou patinou lze vařit téměř bez oleje. Fantazii se meze nekladou - v kotlíku (též nazývaném holandská trouba či dutch oven) můžeme připravovat jídla z kategorie tzv. eintopfů - pokrmů, na jejichž přípravu stačí jeden hrnec - různé druhy gulášů, hovězí po burgundsku či jiných jídel, které vyžadují dlouhé tažení pro dokonalé propečení masa. K tomu nám pomáhá právě tepelná akumulace kotlíků.
K vaření v přírodě lze použít uhlíky značky Petromax, které jsou šikovně napočítány pro dosažení požadované teploty - viz tabulka níže:
Tato teplota může být kontrolována pohodlně vpichovým teploměrem, na které mají kotlíky Petromax zabudovaný otvor k měření.
Litinový hrnec má obvykle víko, které lze použít také jako pánev, nebo formu na pečené výtvory - k udržení ideální teploty použijeme nahřáté tělo kotlíku k přiklopení a vytvoření malé přenosné pece. Takto můžeme připravit třeba chléb, koláč, nebo kynuté buchty.
V litinových nádobách není vhodné jídlo skladovat - došlo by k narušení patiny. Ze stejného důvodu není vhodné vařit a uchovávat jídla kyselá (napadá nás lák na okurky).
Často lze dát litina na indukci. Například litinové pánve a hrnce Petromax jsou určeny na všechny druhy sporáků včetně indukčních. U jiných výrobců vždy záleží na údajích udávaných daným výrobcem.
V naší nabídce můžete mimo klasických pánví a kotlíků nalézt také grilovací pánve s drážkami pro odvod tekutin, šikovný pekáč na kuře, litinový wok, nebo různé litinové desky - planchy.
Litina je nádobí, které se nám za správnou péči odvděčí skvělými vlastnostmi pro vaření i smažení a hlavně dlouhověkostí.
Přejeme plno skvělých kulinářských zážitků s litinovým nádobím, především venku v přírodě :)
K vaření v přírodě lze použít uhlíky značky Petromax, které jsou šikovně napočítány pro dosažení požadované teploty - viz tabulka níže:
Tato teplota může být kontrolována pohodlně vpichovým teploměrem, na které mají kotlíky Petromax zabudovaný otvor k měření.
Litinový hrnec má obvykle víko, které lze použít také jako pánev, nebo formu na pečené výtvory - k udržení ideální teploty použijeme nahřáté tělo kotlíku k přiklopení a vytvoření malé přenosné pece. Takto můžeme připravit třeba chléb, koláč, nebo kynuté buchty.
V litinových nádobách není vhodné jídlo skladovat - došlo by k narušení patiny. Ze stejného důvodu není vhodné vařit a uchovávat jídla kyselá (napadá nás lák na okurky).
Často lze dát litina na indukci. Například litinové pánve a hrnce Petromax jsou určeny na všechny druhy sporáků včetně indukčních. U jiných výrobců vždy záleží na údajích udávaných daným výrobcem.
V naší nabídce můžete mimo klasických pánví a kotlíků nalézt také grilovací pánve s drážkami pro odvod tekutin, šikovný pekáč na kuře, litinový wok, nebo různé litinové desky - planchy.
Litina je nádobí, které se nám za správnou péči odvděčí skvělými vlastnostmi pro vaření i smažení a hlavně dlouhověkostí.
Přejeme plno skvělých kulinářských zážitků s litinovým nádobím, především venku v přírodě :)