Menu
0
Váš košík je prázdný

Profesionální kuchyňské nože

Profesionální kuchyňské nože

Hledáte kvalitní kuchyňské nože na maso, zeleninu i další suroviny? U nás nejenže najdete profesionální kuchařské nože z různých materiálů, ale také vysvětlíme, jaké jsou mezi nimi rozdíly. Stejně tak Vám ukážeme různé druhy nožů a k čemu jsou vhodné - řeznické, filírovací, vykosťovací a další profi nože, v tom všem se pokusíme udělat pořádek. Také se na konci textu dozvíte něco málo o správné údržbě nožů.

A proč si vůbec profesionální kuchařský nůž pořídit? Profi kuchyňské nože Vám mohou výrazně usnadnit práci. Ať už tím, že si déle udrží svoji ostrost, nebo jednoduše tím, že se Vám s nimi bude v kuchyni u prkénka lépe pracovat díky ergonomičtěji tvarovanému madlu i vyváženější hmotnosti. A nelze zapomínat ani na to, že obecně vaření je větší zábava, když k němu máte výbavu, která Vám dělá radost. Ono sice steak nakonec taky nakrájíte obyčejným nožem za pár korun ze supermarketu, ale když k nakrájení masa máte krásný, profesionální nůž pro kuchaře, pocit budete mít úplně jiný :)

Nejlepší kuchařské nože - z čeho jsou vyrobeny?

Ať už se jedná o kvalitní nůž na maso, nebo klasické příborové vidličky a nože, nejčastěji bývají vyrobeny z nerezové oceli. I od nerezové oceli existují různé druhy s konkrétním označením a vlastní zemí původu. Často také bývá u nožů s nerezovou čepelí rukojeť již z jiného materiálu. Níže uvádíme příklady nožů z naší nabídky.

Kuchyňské nože Weber

Všechny profesionální nože pro kuchaře Weber jsou vyrobeny z kvalitní německé nerezové oceli a z tohoto materiálu je vždy zhotovena jak čepel, tak rukojeť. Jedná se o designové vybavení do kuchyně i ke grilu, které se především bude velmi snadno udržovat a zajistí dlouhou životnost.

Kuchyňské nože Forged

Všechny Forged nože jsou vyrobeny z japonské nerezové oceli té nejvyšší kvality - konkrétně z oceli typu 440C nebo VG10 v závislosti na konkrétní produktové řadě. Podle produktové řady jsou také z různých materiálů vyrobeny rukojeti těchto nožů. Jedná se o profi kuchařské nože s nádherným designem hrubého opracování čepelí. Tato hrubá úprava znamená, že nůž je skutečně nutné umývat pouze ručně a vždy jej poctivě osušit. Přestože se jedná o nerezové nože, správná péče je zde důležitá.

Druhy kuchyňských nožů

Nejpraktičtější nůž do kuchyně je klasický kuchařský nůž. Jedná se ze všech druhů o nejuniverzálnějšího pomocníka a tento nůž by skutečně neměl chybět žádnému dobrému kuchaři. Všechny ostatní druhy jsou v podstatě nadstavba určená pro nějaké konkrétní použití. Rozdíly mezi nimi jsou ve velikosti, tvaru čepele a ostří. Když budete pro daný účel používat ten správný nůž, dosáhnete těch nejlepších výsledků a to co nejpohodlněji.

Kuchařský nůž

Nepostradatelná výbava každého kuchaře, nejen profesionálů. Je to nůž na maso, ale i na mořské plody, na zeleninu nebo na jemné nasekání lístků bylinek i česneku. Prostě univerzální pomocník v kuchyni.

Porcovací nůž

Tento nůž je charakteristický dlouhou a úzkou čepelí, která má při krájení nízký odpor a přilnavost. Je proto vhodný pro porcování masa či ryb pod úhlem.

Velký řeznický nůž

Má extra dlouhou čepel, která jej dělá vhodným hlavně na porcování a sekání velkých kusů masa. Je pro něj také charakteristické zaoblení horní části čepele, která umožňuje pohodlné a rovné krájení pěkných plátků masa jedním tahem.

Nůž na chleba

Nůž na chleba a pečivo obecně má dlouhou zoubkovanou čepel. Vhodný je kromě pečiva také na velkou zeleninu nebo ovoce - třeba na krájení ananasu.

Nůž na zeleninu

Nůž s relativně rovnou čepelí umožňuje rovnoměrné krájení zeleniny a dalších surovin na tenké plátky. Vhodný je i na sekání a krájení bylinek.

Vykosťovací nůž

Speciálně navržený nůž pro vykosťování masa a drůbeže. Má dlouhou, štíhlou čepel s ostrým koncem a pomáhá se snadným řezáním podél kosti.

Okrajovací nůž

Lehký a malý nožík stvořený především na okrajování a loupání ovoce a zeleniny a různé menší krájení.

Nůž Santoku

V podstatě se jedná o speciální japonskou verzi kuchařského nože s lehce upraveným tvarem. Je určen k trojímu použití - krájení, krájení na kostičky a krájení najemno. Od toho je odvozen i název nože, slovo "santoku" v překladu znamená "tři ctnosti". Bývá také dostupný v různých velikostech.

Sekáček

Speciální druh nože určený na krájení a sekání hrubších kusů masa a zeleniny, na porcování ryb či drůbeže. vyznačuje se větší hmotností a silnější čepelí oproti všem ostatním druhům nožů.

Jaké existuje příslušenství k nožům?

Práci s noži Vám často usnadní také velké vidlice na maso, které slouží k udržení masa na místě během řezání či krájení pod úhlem. Ideální je použití v kombinaci s porcovacím nožem a společně je to tranžírovací sada.

Nepostradatelnou součástí Vaší výbavy v kuchyni musí být také kvalitní krájecí prkénka. Doporučujeme používat prkénka umělohmotná nebo dřevěná, oba tyto materiály šetří ostří nože a pomáhají udržet dlouhodobější ostrost. Doporučujeme také pravidelně používat ocílky na nože pro obnovení ostrosti.

Jak o kuchyňské nože pečovat?

V ideálním případě byste měli nůž pravidelně (úplně nejlépe před každým použitím) přejet ocílkou na broušení. Ocílkou nože ošetříte a nabrousíte, ale odstraníte pouze malé otřepy a hrboly na ostří. Nejedná se proto o broušení nože, které provede profesionální brusič či bruska. Skutečné nabroušení nože doporučujeme provést alespoň jednou ročně, ale záleží samozřejmě na četnosti používání nože.

Nože obecně nedoporučujeme používat na krájení kostí nebo mražených potravin, zbytečně si je tím tupíte.

Lze kuchyňské nože dát do myčky?

Všechny kuchyňské nože doporučujeme mýt ručně, nejsou vhodné pro mytí v myčce. Čistící prostředky používané v myčce mohou přispět k rychlejšímu otupění ostří nože a na nakterých druzích nožů mohou i vytvářet rez a nože tak úplně zničit.

Například nože Forged je nutné mýt ručně. Jejich hrubý design je náchylnější ke rzi, pokud by se umývaly v myčce. Proto je potřeba umývat je ručně, pod teplou vodou a s menším množstvím saponátu. Poté je potřeba nože vždy důkladně osušit.

Kromě ostří také u některých typů nožů nemusejí být rukojeti uzpůsobeny pro mytí v myčce.