Celé brambory na grilu s máslem a slaninou
Doba přípravy
90 min a více
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Jak si na grilu udělat luxusní celé brambory se slaninou, bylinkovým máslem nebo smetanou? Ukážeme v tomto grilovacím receptu, jak na brambory ve slupce na grilu.
Ingredience
- Velké brambory - ideálně po 300 g, na jednu porci by měla být jedna brambora
- Plátky anglické slaniny
- 200 g zakysané smetany (33 % tuku a více)
- Nadrobno nakrájená pažitka
- Sůl a pepř
- 100 g měkkého másla
- 1 lžíce najemno nasekané petrželky
- 1 lžíce najemno nasekané pažitky
- Sůl a pepř
Příprava v kuchyni
- Připravte si bylinkové máslo - promíchejte rozmačkané máslo, petrželku, pažitku a osolte a opepřete. Poté přikryjte a odložte do chladničky.
- Na pánvi opečte slaninu dokřupava zhruba 5-10 minut, občas obraťte. Vypečený tuk nevylévejte, bude se nám později hodit. Opečenou slaninu později ve volné chvíli nasekejte na menší kousky.
- Brambory omyjte a odstraňte nečistoty.
- Do každé brambory několikrát ze všech stran píchněte vidličkou.
- Brambory celé potřete vypečeným tukem ze slaniny. Kdyby jej bylo málo, můžete trošku naředit máslem.
- Brambory osolte a opepřete.
- Nasekanou slaninu, smetanu a pažitku připravte samostatně do misek.
Grilování celých brambor
- Gril připravte na nepřímé grilování a teplotu cca 180 °C.
- Brambory dejte do grilu Weber na odstínění (použijte třeba tepelný rošt a tepelný štít) a grilujte je přibližně 60 až 120 minut, podle velikosti, dokud kompletně nezměknou. Poznáte to například zapíchnutím nože do brambory. Pokud chcete, můžete použít vpichovací teploměr - brambory by měly mít uvnitř 98 °C.
- Vyndejte pečené brambory z grilu.
- Každou bramboru podélně hluboko nařízněte nožem a uprostřed je kolmo krátce nařízněte také.
- Brambory z obou konců proti sobě zmáčkněte - uprostřed by měly prasknout.
- Na brambory si pak každý podle sebe může nabrat slaninu, pažitku, bylinkové máslo či smetanu.
- A můžete podávat. Pečené brambory ve slupce na grilu jsou perfektní přílohou ke grilovanému masu i zelenině. A příště můžete vyzkoušet i další z našich receptů, třeba brambory s parmezánem nebo bramborové spirály.