Pečený krocan na grilu s perníkovou polevou
Doba přípravy
90 min a více
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Pečený krocan je tradiční americké slavnostní jídlo podávané o Vánocích nebo na Den Díkuvzdání. A my si nyní ukážeme, jak si velmi jednoduše připravíte i celou krůtu na grilu. Perfektní je za nás nejen na grilovačku o vánočních svátcích :)
Ingredience
Krocan či krůta
My jsme při receptu použili cca 3 kg baby krůtu, kterou u nás často najdete v obchodech mraženou. Můžete ale určitě použít i většího krocana. Pokud budete pracovat s mraženou baby krůtou, vytáhněte ji 24 hodin předem z mrazáku a nechte ji rozmrazit v ledničce.
Další ingredience:
My jsme při receptu použili cca 3 kg baby krůtu, kterou u nás často najdete v obchodech mraženou. Můžete ale určitě použít i většího krocana. Pokud budete pracovat s mraženou baby krůtou, vytáhněte ji 24 hodin předem z mrazáku a nechte ji rozmrazit v ledničce.
Další ingredience:
- 2 cibule
- 2 pomeranče
- Kousek zázvoru (o velikosti palce)
- 2 snítky rozmarýnu
- 6 bobkových listů
- 4 polévkové lžíce másla
- 5 polévkových lžic hnědého cukru
- 1 čajová lžička perníkového prášku
- Sůl a pepř
Nejprve si řekneme něco málo ke krůtímu masu obecně. Abychom si ujasnili termíny, krůta a krocan jsou v podstatě stejné maso, krůta je samice, krocan samec. Dospělí jedinci mohou mít klidně i přes 10 kg, ale my jsme u tohoto receptu použili baby krůtu, kterou lze v Česku v obchodech běžně mraženou koupit. Nelekněte se mraženého masa, když ho den před grilováním vyndáte z mrazáku a dáte do ledničky, rozdíl na výsledku nepoznáte :) Baby krůta mívá okolo 3 kg, což je podle nás úplně ideální porce pro celou rodinu. Když k masu uděláte i nějakou přílohu, máte dostatek jídla i pro více hostů. Pro inspiraci se můžete podívat na naše recepty na přílohy přímo na grilu, ať nemusíte část vařit v kuchyni a část grilovat venku.
Krocana si uděláme na otáčecím špízu s elektromotorkem. Tento způsob je nejjednodušší a maso se krásně propeče ze všech stran rovnoměrně. Pokud otáčecí špíz nemáte, můžete krůtí na grilu připravit i bez špízu - při dobrém nastavení nepřímého grilování ve Vašem grilu, dokážete celou krůtu také opéct krásně dozlatova.
Pokud máte méně času, tak se krůtí maso na grilu dá připravovat i na menší části. Krůtí prsa rozporcujeme na jednotlivé kousky a připravujeme klasicky jako steak na grilu. Celá krůtí stehna na grilu zase budeme připravovat v jednom kuse. Tím se vám také zkrátí potřebná doba v grilu ve srovnání s pomalu pečeným krocanem vcelku. Naporcovaná pečená krůta už bude ale samozřejmě bez nádivky.
Krocana si uděláme na otáčecím špízu s elektromotorkem. Tento způsob je nejjednodušší a maso se krásně propeče ze všech stran rovnoměrně. Pokud otáčecí špíz nemáte, můžete krůtí na grilu připravit i bez špízu - při dobrém nastavení nepřímého grilování ve Vašem grilu, dokážete celou krůtu také opéct krásně dozlatova.
Pokud máte méně času, tak se krůtí maso na grilu dá připravovat i na menší části. Krůtí prsa rozporcujeme na jednotlivé kousky a připravujeme klasicky jako steak na grilu. Celá krůtí stehna na grilu zase budeme připravovat v jednom kuse. Tím se vám také zkrátí potřebná doba v grilu ve srovnání s pomalu pečeným krocanem vcelku. Naporcovaná pečená krůta už bude ale samozřejmě bez nádivky.
Příprava v kuchyni
- Připravte si krocana - papírovou utěrkou osušte kůži krocana a odstraňte krk a droby (vnitřnosti), pokud u krocana stále jsou.
- Nachystejte si ovoce a zeleninu - oloupejte a rozčtvrťte si cibule, oloupejte kůru z pomerančů (schovejte si ji), pomeranč rozkrájejte na čtvrtky a oloupejte a nasekejte nadrobno zázvor.
- Pustíme se do nadívání krocana - vložte do krocana cibuli, čtvrtky pomerančů, rozmarýn a bobkové listy.
- Připravte si polevu - smíchejte máslo (změklé), hnědý cukr, zázvor, perníkový prášek a pomerančovou kůru, osolte a opepřete.
- Dále vložíme polovinu ochucené polevy pod kůži krocana. Uvolněte kůži od masa - pracujte od strany krku, zasunujte prsty pod kůži, dokud nedosáhnete konce prsou. Buďte při tom opatrní, abyste kůži neprotrhli. Pod uvolněnou kůži následně vložte polovinu polevy bez pomerančové kůry.
- Svažte nohy krocana k sobě kuchyňským provázkem a celého krocana osolte a opepřete.
- Krocana umístěte na otáčecí špíz - napíchněte a zasuňte doprostřed špízu. Jemně upevněte pomocí jehel na špízu. A máte vše připraveno na gril :)
Grilování krocana
- Nachystejte si ke grilu motorek otáčecího špízu a rozpalte gril na nepřímé grilování a přibližně 180 °C.
- Jakmile je gril rozžhavený, přineste si špíz s nachystaným krocanem a zasuňte do motorku.
- Pod krocana umístěte hliníkovou misku s troškou napuštěné vody. Usnadní Vám to později údržbu grilu. Vodu zde dáváme, aby se šťáva po odkápávání hned nepřipalovala a nesmrděla. Miska taky zůstane čistší a budete ji moct použít opakovaně.
- Zapněte elektromotorek a grilujte po celou dobu se zavřeným poklopem.
- Jak dlouho se griluje krocan? V našem případě to trvalo přibližně dvě hodiny. Záleží ale samozřejmě na velikosti krocana a přesné teplotě v grilu. Důležité je, aby vnitřní teplota masa dosáhla 75 °C. Poznáte to pomocí teploměru do masa. Pamatujte, že vždy je potřeba zapíchnout do nejsilnější části masa a měřit teplotu uprostřed.
- Přibližně v polovině grilování potřete krocana zbytkem ochuceného másla.
- Jakmile teplota v mase dosáhne 75 °C, vyndejte krocana z grilu. Pokud grilujete krůtí na jednotlivé části zvlášť, doba grilování se bude lišit, ale teploty v mase je potřeba dosáhnout stejné.
- Před podáváním ještě nechte 15-20 minut odpočívat, poté naporcujeme a máte hotovo, můžete podávat.
Přejeme Vám dobrou chuť! :)