Menu
0
Váš košík je prázdný

Pečený krocan na grilu s perníkovou polevou

Doba přípravy
90 min a více
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Pečený krocan je tradiční americké slavnostní jídlo podávané o Vánocích nebo na Den Díkuvzdání. A my si nyní ukážeme, jak si velmi jednoduše připravíte i celou krůtu na grilu. Perfektní je za nás nejen na grilovačku o vánočních svátcích :)

Ingredience

Krocan či krůta
My jsme při receptu použili cca 3 kg baby krůtu, kterou u nás často najdete v obchodech mraženou. Můžete ale určitě použít i většího krocana. Pokud budete pracovat s mraženou baby krůtou, vytáhněte ji 24 hodin předem z mrazáku a nechte ji rozmrazit v ledničce.

Další ingredience:
  • 2 cibule
  • 2 pomeranče
  • Kousek zázvoru (o velikosti palce)
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 6 bobkových listů
  • 4 polévkové lžíce másla
  • 5 polévkových lžic hnědého cukru
  • 1 čajová lžička perníkového prášku
  • Sůl a pepř
Nejprve si řekneme něco málo ke krůtímu masu obecně. Abychom si ujasnili termíny, krůta a krocan jsou v podstatě stejné maso, krůta je samice, krocan samec. Dospělí jedinci mohou mít klidně i přes 10 kg, ale my jsme u tohoto receptu použili baby krůtu, kterou lze v Česku v obchodech běžně mraženou koupit. Nelekněte se mraženého masa, když ho den před grilováním vyndáte z mrazáku a dáte do ledničky, rozdíl na výsledku nepoznáte :) Baby krůta mívá okolo 3 kg, což je podle nás úplně ideální porce pro celou rodinu. Když k masu uděláte i nějakou přílohu, máte dostatek jídla i pro více hostů. Pro inspiraci se můžete podívat na naše recepty na přílohy přímo na grilu, ať nemusíte část vařit v kuchyni a část grilovat venku.

Krocana si uděláme na otáčecím špízu s elektromotorkem. Tento způsob je nejjednodušší a maso se krásně propeče ze všech stran rovnoměrně. Pokud otáčecí špíz nemáte, můžete krůtí na grilu připravit i bez špízu - při dobrém nastavení nepřímého grilování ve Vašem grilu, dokážete celou krůtu také opéct krásně dozlatova.

Pokud máte méně času, tak se krůtí maso na grilu dá připravovat i na menší části. Krůtí prsa rozporcujeme na jednotlivé kousky a připravujeme klasicky jako steak na grilu. Celá krůtí stehna na grilu zase budeme připravovat v jednom kuse. Tím se vám také zkrátí potřebná doba v grilu ve srovnání s pomalu pečeným krocanem vcelku. Naporcovaná pečená krůta už bude ale samozřejmě bez nádivky.

Příprava v kuchyni

Pečený krocan na grilu - nadívání krocanaPečený krocan na grilu - uvázání na špízu
  1. Připravte si krocana - papírovou utěrkou osušte kůži krocana a odstraňte krk a droby (vnitřnosti), pokud u krocana stále jsou.
  2. Nachystejte si ovoce a zeleninu - oloupejte a rozčtvrťte si cibule, oloupejte kůru z pomerančů (schovejte si ji), pomeranč rozkrájejte na čtvrtky a oloupejte a nasekejte nadrobno zázvor.
  3. Pustíme se do nadívání krocana - vložte do krocana cibuli, čtvrtky pomerančů, rozmarýn a bobkové listy.
  4. Připravte si polevu - smíchejte máslo (změklé), hnědý cukr, zázvor, perníkový prášek a pomerančovou kůru, osolte a opepřete.
  5. Dále vložíme polovinu ochucené polevy pod kůži krocana. Uvolněte kůži od masa - pracujte od strany krku, zasunujte prsty pod kůži, dokud nedosáhnete konce prsou. Buďte při tom opatrní, abyste kůži neprotrhli. Pod uvolněnou kůži následně vložte polovinu polevy bez pomerančové kůry.
  6. Svažte nohy krocana k sobě kuchyňským provázkem a celého krocana osolte a opepřete.
  7. Krocana umístěte na otáčecí špíz - napíchněte a zasuňte doprostřed špízu. Jemně upevněte pomocí jehel na špízu. A máte vše připraveno na gril :)
Pečený krocan na grilu - otáčení na špízuPečený krocan na grilu - potírání krocana

Grilování krocana

  1. Nachystejte si ke grilu motorek otáčecího špízu a rozpalte gril na nepřímé grilování a přibližně 180 °C.
  2. Jakmile je gril rozžhavený, přineste si špíz s nachystaným krocanem a zasuňte do motorku.
  3. Pod krocana umístěte hliníkovou misku s troškou napuštěné vody. Usnadní Vám to později údržbu grilu. Vodu zde dáváme, aby se šťáva po odkápávání hned nepřipalovala a nesmrděla. Miska taky zůstane čistší a budete ji moct použít opakovaně.
  4. Zapněte elektromotorek a grilujte po celou dobu se zavřeným poklopem.
  5. Jak dlouho se griluje krocan? V našem případě to trvalo přibližně dvě hodiny. Záleží ale samozřejmě na velikosti krocana a přesné teplotě v grilu. Důležité je, aby vnitřní teplota masa dosáhla 75 °C. Poznáte to pomocí teploměru do masa. Pamatujte, že vždy je potřeba zapíchnout do nejsilnější části masa a měřit teplotu uprostřed.
  6. Přibližně v polovině grilování potřete krocana zbytkem ochuceného másla.
  7. Jakmile teplota v mase dosáhne 75 °C, vyndejte krocana z grilu. Pokud grilujete krůtí na jednotlivé části zvlášť, doba grilování se bude lišit, ale teploty v mase je potřeba dosáhnout stejné.
  8. Před podáváním ještě nechte 15-20 minut odpočívat, poté naporcujeme a máte hotovo, můžete podávat.

Přejeme Vám dobrou chuť! :)
Pečený krocan na grilu - s chytrým teploměremPečený krocan na grilu - hotovýPečený krocan na grilu - porcováníPečený krocan na grilu - servírování na talíři

Vhodné vybavení k přípravě receptu

Otáčecí špíz - 57 cmOtáčecí špíz - 57 cm
(8)
skladem
4 999 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Otáčecí špíz - 57 cmOtáčecí špíz - 57 cm
(8)
skladem
4 999 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Otáčecí špíz - 57 cmOtáčecí špíz - 57 cm
(8)
skladem
4 999 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Otáčecí špíz - 57 cmOtáčecí špíz - 57 cm
(8)
skladem
4 999 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Otáčecí špíz - 57 cmOtáčecí špíz - 57 cm
(8)
skladem
4 999 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Otáčecí špíz - 57 cmOtáčecí špíz - 57 cm
(8)
skladem
4 999 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Otáčecí špíz - 57 cmOtáčecí špíz - 57 cm
(8)
skladem
4 999 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč