Vepřová panenka na grilu obalená ve slanině
Doba přípravy
do 90 min
Složitost
4/5
Postup
nepřímé grilování
Grilovaná vepřová panenka je jedno z nejčastěji grilovaných jídel u nás. My Vám nyní ukážeme grilování panenky na luxusní způsob - obalíme ji ve slanině a naplníme papričkami jalapeno.
Ingredience
- Vepřová panenka (cca 500 g)
- 12 plátků slaniny
- 2 papričky jalapeno
- 150 g smetanového sýru
- 100 g strouhaného cheddaru
- 1 lžíce chilli vloček
- Sůl a pepř
Příprava panenky v kuchyni
- Z vepřové panenky odstraňte šlachy a tuk.
- Vepřovou panenku naklepejte, ale nerozřezávejte, má zůstat vcelku. Později si z ní vytvoříme lehkou roládu.
- Panenku osolte a opepřete z obou stran.
- Připravte si papričky jalapeňo - odstraňte vnitřní bílou část a následně rozkrájejte na tenké kroužky. Pokud nemáte rádi pálivé, můžete odstranit pecky.
- V misce smíchejte smetanový sýr, cheddar a chilli vločky a osolte a opepřete.
- Sýrovou směs rovnoměrně rozprostřete do prostřední části vepřové panenky a na ni vyskládejte nakrájené papričky.
- Panenku srolujte a obmotejte plátky slaniny tak, aby byla pokrytá slaninou ze všech stran.
Grilování vepřové panenky
- Gril nachystejte na nepřímé grilování a teplotu přibližně 180 °C.
- Do rozpáleného grilu vložte vepřovou panenku.
- Panenku budeme grilovat přibližně 25 minut, přičemž vnitřní teplota by měla dosáhnout 65 °C. Při vpichování teploměru do masa dávejte pozor, aby konec sondy byl v místě s nejsilnější vrstvou masa, tj. uprostřed a ne v sýru :)
- Maso vytáhněte z grilu a nechte asi 5 minut odpočívat. Teplota uvnitř masa při tom ještě o pár stupňů vyroste.
- Grilovaná panenka se může podávat třeba s pečeným bramborem, braborovými spirálami nebo kukuřičnými placičkami.