Nejlepší sýry na gril

Nejlepší sýry na griluAsi většina lidí má svůj oblíbený grilovaný sýr a i když je možností určitě víc, my vám ukážeme tři podle nás vůbec nejlepší sýry na gril. U každého se pak podělíme o tipy, jak je nejlépe na grilu připravit.

Přemýšlíte, jak grilovat sýr? Nebo jen hledáte inspiraci, jak na grilovačce plnohodnotně pohostit vegetariána? V tomto našem článku byste měli najít odpovědi :) Bez dalšího zdržování, naše tři nejoblíbenější sýry na gril jsou následující.

Grilovaný hermelín

V Česku asi největší vegetariánská klasika na grilu. A za nás naprosto právem. Grilování hermelínu je velmi jednoduché a rychlé, stačí dodržovat pár základních pravidel.
  • Hermelín doporučujeme grilovat v alobalu
  • Lze hermelín grilovat přímo na roštu? Teoreticky ano, jde to, ale hlídejte si ho velmi dobře. Dřív nebo později se na teple rozteče natolik, že by ho rošt neudržel.
  • Jak dlouho grilovat hermelín? Při 200 °C pod zavřeným poklopem by mělo stačit 5-10 minut. Jednoduše řečeno dokud hermelín nezměkne tak, jak si přejete.
  • Grilovaný Camembert - vše platí úplně stejně jako u hermelínu, jedná se o velmi podobný sýr.
  • Recept na hermelín na grilu
Nejlepší sýry na grilu - grilovaný hermelín

Grilovaný oštiepok

Další perfektní sýr na gril, ale musíte si být vědomi několika důležitých věcí. Pokud se Vám to povede, výsledkem bude výborný zauzený sýr z grilu.
  • Pokud plánujete grilovat, vyberte si z nabídky přímo "pološtiepok na gril" - je lehce zauzený a má tužší obal oproti klasickému oštiepoku, což je při jeho grilování důležité. Klasický oštiepok má mnohem větší tendenci se roztíkat a na grilu se s ním pracuje špatně.
  • Oštiepok nelze grilovat přímo na roštu - je potřeba grilovat třeba v hliníkových či nerezových miskách nebo úplně nejlépe na nějaké keramické desce.
  • Jak dlouho grilovat oštiepok? Při 200 °C pod zavřeným poklopem by mělo stačit 5 minut. Oštiepok se trošku nafoukne a změkne. Po delší době by krusta na povrchu praskla a oštiepok by začal dírou vytíkat, tak si ho nezapomeňte taky hlídat.
  • Recept na oštiepok na grilu
Nejlepší sýry na grilu - grilovaný oštiepok

Grilovaný sýr halloumi

Halloumi je jediný sýr, který se Vám na grilu dlouho nerozteče. Můžete jej tak udělat přímo na grilovacím roštu a sýr neproteče dolů, naopak se na něm vytvoří krásná grilovací mřížka.Nejlepší sýry na grilu - grilovaný halloumi

Pár tipů na grilování sýrů na závěr

Všechny tři sýry lze použít i jako základ do burgeru místo masa. Pokud tak plánujete na příští grilovací party dělat burgery, třeba pomocí halloumi můžete připravit luxusní vegetariánský burger pro každého, kdo nejí maso.

A všechny tyto sýry můžete klidně na grilu udělat zaráz. Jsou na grilování velmi jednoduché, všechny jde udělat přímým i nepřímým grilováním a všechny se grilují při stejné teplotě. Klidně tak můžete svým hostům připravit všechny a nechat každého, ať si vybere svého favorita.

Grilujete rádi jiný sýr, který jste v tomto článku nenašli? Budeme jen rádi, když nám dáte vědět. Ať zase rozšíříme i naše obzory :)