Menu
0
Váš košík je prázdný

Hovězí špízy na grilu s cibulkou

Doba přípravy
do 30 min
Složitost
2/5
Postup
přímé grilování
Ukážeme si, jak si na grilu připravit luxusní hovězí špízy. Co na špízy dát, jak je poskládat, grilovat i nakonec servírovat.

Ingredience

(na 4 porce)
  • Cca 800 g hovězího masa - může být třeba flank steak, vysoká nebo loupaná plec, aj.
  • 2 červené cibule
Ingredience na marinádu:
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 2 drcené kuličky jalovce
  • 3 snítky petržele
  • 3 lžičky olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Co dát na špízy na gril?

Když si chcete udělat na grilu špízy, hlavní je podle nás myslet na tato základní pravidla:
  • Na špízech nikdy zaráz nekombinujte více druhů masa - doporučujeme dělat buď špízy hovězí, špízy vepřové, špízy kuřecí nebo třeba špízy z klobásek. Pokud byste totiž dali na jeden špíz zároveň kousky vepřového a kuřecího, ve stejnou chvíli budete mít jedno maso vysušené, druhé nedodělané. Můžete si ale samozřejmě dát na jeden špíz hovězí maso, na druhý vepřové maso, a tak podobně - a pak postupně sundávat z grilu dle potřeby.
  • Spíš nedoporučujeme kombinování masa se zeleninou na jednom špízu - špíz je totiž potřeba dělat tak dlouho, dokud nebude hotové maso. A tou dobou už můžete mít zeleninu rozvařenou. Ne vždy to vadí, ale je lepší na to myslet. Třeba u cibulky je to za nás jedno.
  • Nechávejte malé mezery mezi jednotlivými ingrediencemi na špízech - stačí opravdu malé mezery, jen aby se k jídlu dostal horký vzduch ze všech stran. Důležité je nepěchovat špíz tak, aby na něm bylo co nejvíce jídla. Lepší je nechat mu prostor.
A také ještě zmíníme, že špízy jde na grilu dělat mnoha možnými způsoby:
  • Položit přímo na rošt - pokud nemáte žádný stojánek nebo držák na špízy, jde špízy položit i na rošt. Není to ale ideální obzvlášť ve chvíli, kdy máte víc namarinované maso.
  • Špízy ve stojánku/držáku tak, aby byly ve vzduchu - ideální, aby se k nim horký vzduch dostal ze všech stran a aby bylo možné je v držáku/stojánku občas otočit. Pak se ugrilují rovnoměrně ze všech stran.
  • Špízy na rotisserii s elektromotorkem - nejluxusnější způsob. Pokud máte otáčecí špíz s elektromotorkem, můžete na něj dát i nástavec na špízy. Protáčí se pak samy, Vy se nemusíte o nic starat a opečou se hezky rovnoměrně.
Špízy samozřejmě můžete připravovat na všech Weber grilech, ať už máte plynový gril nebo gril na uhlí nebo dokonce peleťák.
A teď už si pojďme konečně ukázat recept na grilované hovězí špízy s cibulkou :)
Hovězí špízy na grilu s cibulkou - připravené v kuchyniHovězí špízy na grilu s cibulkou - umístění na gril

Příprava v kuchyni - marináda na hovězí maso:

  1. Maso nakrájejte na kostičky o stranách cca 4-5 cm.
  2. Připravte si marinádu - oloupejte česnek a cibuli a obojí nakrájejte najemno. Petržel otrhejte ze snítek a nakrájejte nahrubo. V míse poté smíchejte se všemi dalšími ingrediencemi.
  3. Nechte maso marinovat - kostičky masa přidejte do mísy, pořádně promíchejte a nechte asi 2 hodiny marinovat při pokojové teplotě.
  4. Oloupejte červenou cibuli, nakrájejte na čtvrtky a jakmile bude maso namarinováno, začněte chystat špízy.
  5. Na špízy napichujte střídavě maso a cibuli. Vždy tak, aby se jednotlivé kousky úplně nedotýkaly.
Hovězí špízy na grilu s cibulkou - ve vzduchu nad roštemHovězí špízy na grilu s cibulkou - otáčení

Grilování špízů

  1. Připravte gril na přímé grilování, teplotu cca 200 °C a nechte rozpálit.
  2. Dejte špízy na gril - můžete použít jednu z metod uvedených výše - špízy ve stojánku, na rotisserii s elektromotorkem nebo položené na roštu, pokud nemáte jinou možnost.
  3. Grilovat budeme přibližně 20 minut. Pokud se Vám špízy neotáčí automaticky, pak je přibližně v polovině grilování otočte o 180 °C (nebo častěji postupně).
  4. Špízy jsou hotové, jakmile jsou maso i cibule zvenku krásně opečené.
  5. Uvnitř by maso mělo zůstat stále růžové, ale záleží, jaké máte maso, jak nakrájené, jak daleko od žáru.. :) Pokud chcete propečenost hovězího masa u špízů trefit přesně, platí stejná pravidla, která máme sepsána u našeho receptu na steak na grilu.
Servírovat můžete například s opečeným bramborem nebo třeba kukuřičnými plackami a nějakým dipem.

Přejeme Vám dobrou chuť! :)
Hovězí špízy na grilu s cibulkou - servírováníHovězí špízy na grilu s cibulkou - na talíři

Vhodné vybavení k přípravě receptu

Dvojité špízy - 8 ksDvojité špízy - 8 ks
(2)
skladem
299 Kč
Sada špízů na rotisseriiSada špízů na rotisserii
skladem
1 999 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(6)
skladem
472 Kč
Dvojité špízy - 8 ksDvojité špízy - 8 ks
(2)
skladem
299 Kč
Sada špízů na rotisseriiSada špízů na rotisserii
skladem
1 999 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(6)
skladem
472 Kč
Dvojité špízy - 8 ksDvojité špízy - 8 ks
(2)
skladem
299 Kč
Sada špízů na rotisseriiSada špízů na rotisserii
skladem
1 999 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(6)
skladem
472 Kč
Dvojité špízy - 8 ksDvojité špízy - 8 ks
(2)
skladem
299 Kč
Sada špízů na rotisseriiSada špízů na rotisserii
skladem
1 999 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(6)
skladem
472 Kč
Dvojité špízy - 8 ksDvojité špízy - 8 ks
(2)
skladem
299 Kč
Sada špízů na rotisseriiSada špízů na rotisserii
skladem
1 999 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(6)
skladem
472 Kč
Dvojité špízy - 8 ksDvojité špízy - 8 ks
(2)
skladem
299 Kč
Sada špízů na rotisseriiSada špízů na rotisserii
skladem
1 999 Kč
Weber Bible grilováníWeber Bible grilování
(6)
skladem
472 Kč