Hovězí špízy na grilu s cibulkou
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
2/5
Postup
přímé grilování
Ukážeme si, jak si na grilu připravit luxusní hovězí špízy. Co na špízy dát, jak je poskládat, grilovat i nakonec servírovat.
Ingredience
(na 4 porce)
- Cca 800 g hovězího masa - může být třeba flank steak, vysoká nebo loupaná plec, aj.
- 2 červené cibule
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 2 drcené kuličky jalovce
- 3 snítky petržele
- 3 lžičky olivového oleje
- sůl
- pepř
Co dát na špízy na gril?
Když si chcete udělat na grilu špízy, hlavní je podle nás myslet na tato základní pravidla:- Na špízech nikdy zaráz nekombinujte více druhů masa - doporučujeme dělat buď špízy hovězí, špízy vepřové, špízy kuřecí nebo třeba špízy z klobásek. Pokud byste totiž dali na jeden špíz zároveň kousky vepřového a kuřecího, ve stejnou chvíli budete mít jedno maso vysušené, druhé nedodělané. Můžete si ale samozřejmě dát na jeden špíz hovězí maso, na druhý vepřové maso, a tak podobně - a pak postupně sundávat z grilu dle potřeby.
- Spíš nedoporučujeme kombinování masa se zeleninou na jednom špízu - špíz je totiž potřeba dělat tak dlouho, dokud nebude hotové maso. A tou dobou už můžete mít zeleninu rozvařenou. Ne vždy to vadí, ale je lepší na to myslet. Třeba u cibulky je to za nás jedno.
- Nechávejte malé mezery mezi jednotlivými ingrediencemi na špízech - stačí opravdu malé mezery, jen aby se k jídlu dostal horký vzduch ze všech stran. Důležité je nepěchovat špíz tak, aby na něm bylo co nejvíce jídla. Lepší je nechat mu prostor.
- Položit přímo na rošt - pokud nemáte žádný stojánek nebo držák na špízy, jde špízy položit i na rošt. Není to ale ideální obzvlášť ve chvíli, kdy máte víc namarinované maso.
- Špízy ve stojánku/držáku tak, aby byly ve vzduchu - ideální, aby se k nim horký vzduch dostal ze všech stran a aby bylo možné je v držáku/stojánku občas otočit. Pak se ugrilují rovnoměrně ze všech stran.
- Špízy na rotisserii s elektromotorkem - nejluxusnější způsob. Pokud máte otáčecí špíz s elektromotorkem, můžete na něj dát i nástavec na špízy. Protáčí se pak samy, Vy se nemusíte o nic starat a opečou se hezky rovnoměrně.
A teď už si pojďme konečně ukázat recept na grilované hovězí špízy s cibulkou :)
Příprava v kuchyni - marináda na hovězí maso:
- Maso nakrájejte na kostičky o stranách cca 4-5 cm.
- Připravte si marinádu - oloupejte česnek a cibuli a obojí nakrájejte najemno. Petržel otrhejte ze snítek a nakrájejte nahrubo. V míse poté smíchejte se všemi dalšími ingrediencemi.
- Nechte maso marinovat - kostičky masa přidejte do mísy, pořádně promíchejte a nechte asi 2 hodiny marinovat při pokojové teplotě.
- Oloupejte červenou cibuli, nakrájejte na čtvrtky a jakmile bude maso namarinováno, začněte chystat špízy.
- Na špízy napichujte střídavě maso a cibuli. Vždy tak, aby se jednotlivé kousky úplně nedotýkaly.
Grilování špízů
- Připravte gril na přímé grilování, teplotu cca 200 °C a nechte rozpálit.
- Dejte špízy na gril - můžete použít jednu z metod uvedených výše - špízy ve stojánku, na rotisserii s elektromotorkem nebo položené na roštu, pokud nemáte jinou možnost.
- Grilovat budeme přibližně 20 minut. Pokud se Vám špízy neotáčí automaticky, pak je přibližně v polovině grilování otočte o 180 °C (nebo častěji postupně).
- Špízy jsou hotové, jakmile jsou maso i cibule zvenku krásně opečené.
- Uvnitř by maso mělo zůstat stále růžové, ale záleží, jaké máte maso, jak nakrájené, jak daleko od žáru.. :) Pokud chcete propečenost hovězího masa u špízů trefit přesně, platí stejná pravidla, která máme sepsána u našeho receptu na steak na grilu.
Přejeme Vám dobrou chuť! :)