Menu
0
Váš košík je prázdný

Mrkvová polévka na grilu se zázvorem

Doba přípravy
do 60 min
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Jak často říkáme, na grilu se dají udělat skoro všechny druhy jídla. A i když by to málokoho na první pohled napadlo, na grilu připravíme i luxusní polévku.

Ingredience

  • 800 g mrkve
  • 2 cibule
  • Kousek zázvoru (o velikosti palce, nepřehánět to)
  • 1 červená chilli paprička (nebo více dle chuti)
  • 20 g pažitky
  • 30 g másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • Sůl a pepř

Zauzený krémový sýr:
  • 200 g krémového sýra
  • 200 g créme fraiche
  • Sůl a pepř na ochucení
Nejprve prozradíme, že k tomuto receptu budete potřebovat jedno speciální příslušenství - litinový hrnec do grilu. Bez něj to tentokrát nepůjde. My konkrétně budeme používat litinový hrnec od Webera do vyměnitelného středu grilovacího roštu, použít ale můžete jakýkoliv jiný litinový hrnec vhodný do grilu. Potřebovat budete také ruční nebo stolní mixér.

Výsledkem bude luxusní, hutná polévka plná zdravých surovin. Perfektní je třeba na podzim na zahřátí v chladnějším počasí. Jinak litinový hrnec ale využijete i na plno dalších receptů - hovězí guláš, jakékoliv dušené maso se zeleninou, smažená jídla jako řízky, hranolky, gnocchi či tofu, indické curry a třeba i dezerty, jako ananas na grilu :)

Příprava v kuchyni

  1. Připravte si zeleninu - oloupejte mrkev a cibuli a nakrájejte na kostky. Oloupejte zázvor a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Rozkrojte chilli papričku napůl a zbavte se semínek (Pokud máte rádi pálivější, semínka klidně v receptu nechte. Semínka jsou na chilli papričkách to nejpálivější)
  2. Připravte si krémový sýr - v misce smíchejte krémový sýr a créme fraiche, přidejte i sůl a pepř. Vložte do grilovací misky bez děr - použít můžete třeba keramickou misku nebo nerezovou misku s vloženým pečícím papírem.

Příprava zauzeného krémového sýru v grilu

Mrkvová polévka na grilu se zázvorem - zauzený krémový sýrMrkvová polévka na grilu se zázvorem - hotový zauzený krémový sýr
  1. Připravte gril na uzení a teplotu přibližně 120 °C.
  2. Uzení na grilu - u většiny grilů budete potřebovat kousky dřeva na zauzení. U kotlových grilů můžete přidat namočené udící lupínky k rozžhaveným briketám, u plynových grilů je dejte do nějaké misky či udícího boxu nad zapnutý hořák.
  3. Počkejte, než začnou kousky dřeva doutnat a vytvářet tak v grilu kouř na uzení. Může to trvat i 15 minut.
  4. Dejte misku s krémovým sýrem do grilu na nepřímé teplo a grilujte cca 15 minut. Poté vytáhněte a dejte zatím bokem.

Příprava polévky na grilu

Mrkvová polévka na grilu se zázvorem - grilování zeleninyMrkvová polévka na grilu se zázvorem - rozmixování
  1. Vložte do grilu litinový hrnec a rozžhavte gril na nepřímý žár a přibližně 180 °C.
  2. Jakmile je litina rozpálená, nalijte dovnitř trošku rostlinného oleje a nechte nahřát.
  3. Grilujte v hrnci připravenou cibuli a mrkev po dobu asi 5 minut za stálého promíchávání.
  4. Přidejte následně máslo, zázvor a chilli papričku a nechte máslo rozpustit. Zároveň osolte a opepřete.
  5. Přidejte zeleninový vývar a za stálého promíchávání přiveďte k varu.
  6. Zmírněte teplotu a vařte dále po dobu asi 30 minut. Za tuto dobu by zelenina uvnitř měla změknout.
  7. Polévku rozmixujte pomocí mixéru - ideálně přímo v hrnci, pokud máte tyčový mixér. Pokud máte jen stolní mixér, budete muset ingredience předělat do něj a následně zpět do hrnce.
  8. Nechte polévku trošku vychladnout a případně dle chuti ještě osolte a opepřete.
  9. Podávejte s uzeným krémovým sýrem a čerstvou pažitkou.
  10. Podávat můžete i s pečivem. U nás na obrázku vidíte s naším vrstveným sýrovým chlebem.
Mrkvová polévka na grilu se zázvorem - rozmixováníMrkvová polévka na grilu se zázvorem - nabírání hotové polévky

A máme hotovo! Přerejeme Vám dobrou chuť :)

Mrkvová polévka na grilu se zázvorem - hotová polévkaMrkvová polévka na grilu se zázvorem - servírování hotové polévky

Vhodné vybavení k přípravě receptu