Menu
0
Váš košík je prázdný

Grilované kuře s červeným zelím

Doba přípravy
90 min a více
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Jak grilovat celé kuře a zároveň si na grilu připravit červené zelí? A to celé venku na čerstvém vzduchu místo stání ve vyhřáté kuchyni? Pojďte si s námi vyzkoušet, jak si připravit celé kuře na grilech Weber, nebudete litovat.

Ingredience

  • 1 celé kuře
  • ¼ hlávky červeného zelí
  • 4 plátky uzené slaniny
  • 1 jablko
  • 2 lžíce medu
  • 400 ml červeného vína
  • Kmín, sůl, pepř a tymián
Kuřecí křídla či kuřecí paličky na grilu většina z nás již grilovala mnohokrát, co takhle ale celé kuře? I celé kuře lze připravit na Weber grilech. A to se může hodit zejména v blížících se horkých letních měsících, kdy poslední, co by člověk chtěl, je vyhřívat si kuchyni zapnutou troubou. Přinášíme Vám tedy recept, jak si připravit výborné kuře na grilu s červeným zelím.

Příprava v kuchyni

  1. Nejprve si připravíme zelí, pomocí struhadla jej najemno nastrouháme. Poté nastrouháme jablko a obojí dáme do mísy.
  2. Dále nadrobno nakrájíme slaninu a přidáme do mísy se zelím.
  3. Následně osolíme, přidáme 2 lžičky medu a vše důkladně promícháme. Směs ochutnejte a podle chuti přidejte sůl či více medu.
  4. Do mísy dále přidáme tymián a zhruba 200 ml červeného vína, promícháme a necháme odstát, ideálně 30 minut.
  5. Dále si připravíme kuře. Omytou drůbež lehce osušíme a poté osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Pokud máte rádi i další grilovací koření, tak jej můžete použít, ale tato kombinace se krásně hodí k červenému zelí.
  6. Připravíme si stojan na drůbež Weber Deluxe a do dutiny pod odnímatelný střed nalijeme zbytek vína, který jsme ještě nevypili. Pokud nemáte náš stojan na drůbež Weber Deluxe, trik s grilováním na plechovce od piva a hliníkové misky na zelí Vám na první pokus poslouží také.
  7. Do misky stojanu následně rozložíme předpřipravené zelí včetně tekutiny z mísy. Na střed nasadíme kuře, tak aby stehna směřovala dolů. Pokud se nám zelí nevejde do stojanu, zbytek můžete vložit do hliníkových misek.
Připravená celá dvě kuřata na stojanech na drůbež Weber Deluxe s červeným zelím v miskách

Příprava před grilováním

  1. Můžeme grilovat jak na Weber plynovém grilu, tak kotlovém grilu na uhlí. Důležitá je možnost nepřímého grilování.
  2. Gril rozehřejme na střední žár a připravíme na nepřímé grilování. Pokud máte teploměr, směřujeme na 180 °C.

Grilování

  1. Kuře umístíme do středu nad nepřímý žár a grilujeme okolo 1 hodiny.
  2. V případě peletových grilů, můžeme směřovat na 160 °C a grilovat i více než 3 hodiny, aby kuře získalo intenzivnější chuť kouře.
  3. Až se budeme blížit ke konci, pomocí teploměru změříme teplotu v nejširší části prs kuřete, tak abychom se při měření nedotýkali kosti. Teplota uvnitř musí dosáhnout minimálně 74 °C, aby byla drůbež dostatečně propečená. V tuto chvíli by také měla být ve stehnech ideální teplota cca 85 °C - poté půjde maso snadno od kosti.
Foto z Weber grilovací akademie. Pohled na připravená kuřata na stojáncích Weber Delux na plynovém grilu.

Dobrou chuť!

Doporučené vybavení

Stojan na drůbež Weber Deluxe, teploměr a hliníkové misky pokud připravujete více zelí.
 

Vhodné vybavení k přípravě receptu