Grilované kuře s červeným zelím
Doba přípravy
90 min a více
Složitost
3/5
Postup
nepřímé grilování
Jak grilovat celé kuře a zároveň si na grilu připravit červené zelí? A to celé venku na čerstvém vzduchu místo stání ve vyhřáté kuchyni? Pojďte si s námi vyzkoušet, jak si připravit celé kuře na grilech Weber, nebudete litovat.
Ingredience
- 1 celé kuře
- ¼ hlávky červeného zelí
- 4 plátky uzené slaniny
- 1 jablko
- 2 lžíce medu
- 400 ml červeného vína
- Kmín, sůl, pepř a tymián
Kuřecí křídla či kuřecí paličky na grilu většina z nás již grilovala mnohokrát, co takhle ale celé kuře? I celé kuře lze připravit na Weber grilech. A to se může hodit zejména v blížících se horkých letních měsících, kdy poslední, co by člověk chtěl, je vyhřívat si kuchyni zapnutou troubou. Přinášíme Vám tedy recept, jak si připravit výborné kuře na grilu s červeným zelím.
Příprava v kuchyni
- Nejprve si připravíme zelí, pomocí struhadla jej najemno nastrouháme. Poté nastrouháme jablko a obojí dáme do mísy.
- Dále nadrobno nakrájíme slaninu a přidáme do mísy se zelím.
- Následně osolíme, přidáme 2 lžičky medu a vše důkladně promícháme. Směs ochutnejte a podle chuti přidejte sůl či více medu.
- Do mísy dále přidáme tymián a zhruba 200 ml červeného vína, promícháme a necháme odstát, ideálně 30 minut.
- Dále si připravíme kuře. Omytou drůbež lehce osušíme a poté osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Pokud máte rádi i další grilovací koření, tak jej můžete použít, ale tato kombinace se krásně hodí k červenému zelí.
- Připravíme si stojan na drůbež Weber Deluxe a do dutiny pod odnímatelný střed nalijeme zbytek vína, který jsme ještě nevypili. Pokud nemáte náš stojan na drůbež Weber Deluxe, trik s grilováním na plechovce od piva a hliníkové misky na zelí Vám na první pokus poslouží také.
- Do misky stojanu následně rozložíme předpřipravené zelí včetně tekutiny z mísy. Na střed nasadíme kuře, tak aby stehna směřovala dolů. Pokud se nám zelí nevejde do stojanu, zbytek můžete vložit do hliníkových misek.
Příprava před grilováním
- Můžeme grilovat jak na Weber plynovém grilu, tak kotlovém grilu na uhlí. Důležitá je možnost nepřímého grilování.
- Gril rozehřejme na střední žár a připravíme na nepřímé grilování. Pokud máte teploměr, směřujeme na 180 °C.
Grilování
- Kuře umístíme do středu nad nepřímý žár a grilujeme okolo 1 hodiny.
- V případě peletových grilů, můžeme směřovat na 160 °C a grilovat i více než 3 hodiny, aby kuře získalo intenzivnější chuť kouře.
- Až se budeme blížit ke konci, pomocí teploměru změříme teplotu v nejširší části prs kuřete, tak abychom se při měření nedotýkali kosti. Teplota uvnitř musí dosáhnout minimálně 74 °C, aby byla drůbež dostatečně propečená. V tuto chvíli by také měla být ve stehnech ideální teplota cca 85 °C - poté půjde maso snadno od kosti.