Jak rozpálit gril Weber na dřevěné uhlí?
Připravili jsme pro Vás přesný návod, jak rozžhavit Váš gril na dřevěné uhlí. Dozvíte se zde jak zapálit palivo, jak ho rozmístit v grilu, jak dosáhnout vybrané teploty a jak ji poté udržet, jak dlouho potřebujete. Věříme, že po přečtení z Vás už doma bude skutečný mistr grilu! :)
Jak rozžhavit brikety a dřevěné uhlí v grilu?
Možností, jak palivo zažehnout, je určitě několik. Existují pevné podpalovače, tekuté podpalovače, tepelné pistole a jiné speciální zapalovače. My Vám ukážeme ten úplně nejjednodušší způsob a vysvětlíme, proč je lepší než ostatní metody.
Nejjednodušší způsob, jak rozpálit uhlí či brikety, je pomocí zapalovacího komínku. Komínek je totiž jednoduchý na přípravu, udělá veškerou práci za Vás a to rychle a spolehlivě.
Jak zapalovací komínek funguje? Postupuje se v následujících krocích:
- Do komínku nasypete brikety či uhlí (později si ukážeme, jaké množství paliva do něj dát)
- Na spodní rošt v grilu položíte pevný podpalovač - úplně nejlépe dvě kostky klasického pepa (Pepo je zkratka pro pevný podpalovač :) )
- Zapálíte pepo
- Postavíte nad něj komínek s nasypaným palivem
To je vše, komínek už zbytek udělá sám. Brikety se v něm rozžhaví do 15 minut a hlavně máte jistotu, že dostatečně prohoří. Pepo totiž rychle zapálí spodní vrstvu briket a ta, jakmile chytne, pomáhá následně zapálit brikety v komínku nad ní. Komínek navíc zespodu nasává horký vzduch a ten žene přes uhlí, díky čemuž se palivo rozhoří mnohem rychleji. Princip je to velmi jednoduchý a funguje perfektně. Jakmile komínek postavíte na rošt, můžete od grilu klidně odejít třeba do kuchyně a dál chystat jídlo na gril. Komínek není potřeba nijak kontrolovat nebo spravovat a až se za 15 minut vrátíte, brikety už budou s největší pravděpodobností plně rozžhavené. Jakmile uvidíte, že chytla dostatečně i horní vrstva briket (z většiny povrchu jsou pokryty jemnou vrstvou popela), vysypte brikety z komínku na spodní rošt. Poté už jen nechte rozžhavit horní grilovací rošt krátce a můžete grilovat.
Můžeme říct, že komínek si u nás na prodejně ke grilu koupí skoro všichni zákazníci. A jak se k nám většina z nich postupně vrací třeba pro brikety, komínek si pochvalují snad ze všeho nejvíce. Protože funguje skvěle. :)
Výhody oproti zapalování paliva přímo na roštu
Když zapalujete brikety přímo na roštu na hromádce, dostane se k nim méně vzduchu než v komínku. Ve výsledku pak chytají pomaleji. A taky většinou chytne jen část briket, která byla nejblíže podpalovači. Musíte tak vše i častěji kontrolovat a upravovat.
Výhody oproti tekutým podpalovačům
Náš vůbec nejméně oblíbený způsob zapalování paliva. Tekuté podpalovače určitě nedoporučujeme. Většinou Vám pak brikety chytnou pouze na těch místech, kde jsou nasáklé podpalovačem. Rozhodně v těchto místech chytnou mnohem rychleji než na zbytku plochy a hoří pak nerovnoměrně. A nebo musíte nalít podpalovače tolik, aby pokryl všechno palivo. To samozřejmě smrdí a nejsme si jisti, jestli je to úplně zdravé. Navíc se Vám pak podpalování prodraží, když musíte pokaždé použít půlku láhve.
Výhody oproti zapalovacím pistolím
Sami s nimi upřímně moc zkušeností nemáme, když nám bohatě stačí komínek. Asi nemusí fungovat špatně, ale pořád minimálně znamenají to, že u grilu při zapalování musíte delší dobu stát a mířit pistoli na brikety, dokud pořádně nechytnou. S komínkem se o zapálení nijak starat nemusíte.
A co zapalování dřevěného uhlí?
Zatím jsme mluvili většinou o briketách, tak Vás možná napadá otázka "No jo, ale co když mám doma dřevěné uhlí místo grilovacích briket?" Ono je to v podstatě úplně stejné. Vše funguje stejně jako u briket, za nás je nejlepším způsobem zapálení taky komínek. Jediný rozdíl u dřevěného uhlí při zapalování oproti briketám je v tom, že se zpravidla zapaluje rychleji. Pokud by Vás zajímaly všechny rozdíly mezi briketami a dřevěným uhlím a doporučení, kdy použít to a i kdy zase ono palivo, můžete se podívat na náš speciální článek :)
Jak při zapalování nastavit gril?
Důležité je zajistit, aby se do grilu dostal dostatek vzduchu a palivo tak mělo dostatek kyslíku k hoření. Nechte proto otevřený poklop grilu a nechte otevřeny všechny průduchy ve spodní i horní části grilu.
Co s rozžhaveným komínkem po zapálení briket?
Vychladne poměrně rychle, ale pamatujte, komínek hned po vysypání žhavého paliva bude velmi horký. Musíte ho položit někam na dlažbu, mimo dosah dětí a zvířat, dokud nevychladne. Nepokládejte jej určitě do trávy ani třeba na asfalt - pravděpodobně by do něj zapadl :)
Nejlepší způsob zapálení, když nemáte komínek
Pokud startovací komín nemáte, na grilovacím roštu si kolem několika podpalovacích kostek postavte pyramidu z uhlí a pak kostky zapalte. Jakmile se brikety nebo dřevěné uhlí uprostřed rozžhaví, grilovacími kleštěmi na ně přeložíte ještě nerozžhavené uhlíky. Když všechny brikety září světlooranžovou barvou a pokrývá je vrstva popela, rozdělíte je po grilovacím roštu. Oproti metodě se zapalovacím komínkem je tento způsob sice zdlouhavější a nemáte zde takovou jistotu, že se všechny uhlíky rozpálí důkladně a rovnoměrně. Pokud ale komínek doma nemáte, jako tušíme většina lidí, je to za nás rozhodně nejlepší způsob.
Kolik paliva je potřeba
Záleží na mnoha věcech a je složité říct takto přesně množství. Záležet bude na:
- Co plánujete grilovat a při jaké teplotě
- Jak velký máte gril
- Jaká je venkovní teplota
Většinou každopádně nebudete potřebovat naplnit celý zapalovací komínek, který je dělaný cca na 2 kg briket. Většinou Vám bude stačit naplnit komínek tak ze dvou třetin. Například u grilů Weber o průměru 57 cm (nejprodávanější velikost kotlových grilů), pokud budete cílit na přibližně 200 °C, budou Vám stačit přibližně ty 2/3 komínku. A dobré brikety Vám tuto teplotu zvládnou udržet až 3 hodiny. Pokud chcete grilovat při nižších teplotách, bude Vám stačit i méně.
Určitě není potřeba pokrýt celý spodní palivový rošt rozžhavenými briketami či uhlím. Měli byste v grilu zbytečně vysokou teplotu a navíc byste mohli grilovat pouze přímou metodou, což Vám sníží variabilitu na roštu. Více o přímé a nepřímé metodě se dočtete dále v textu.
Jak regulovat teplotu v grilu na dřevěné uhlí
U kvalitních kotlových grilů s poklopem většinou teplotu regulujete pomocí průduchů v poklopu a na dně grilu. Teplotu ovládáte tím, kolik kyslíku se dostane k palivu a tím pádem jak rychle hoří.
Na začátku doporučujeme nechat všechny průduchy naplno otevřené, dokud se gril i rošt uvnitř dostatečně nerozpálí. Poté můžete průduchy pomalu uzavírat, abyste omezili přístup kyslíku. Tím teplota v grilu postupně klesne. Můžete tak průduchy přivřít téměř úplně pro dosažení nízkých teplot. Ale pozor, nikdy nezavírejte průduchy úplně, tím oheň udusíte. To si nechte až na úplný konec grilování :)
Pokud naopak máte průduchy otevřené naplno a teplota přesto klesá, pak pravděpodobně nastala jedna z následujících situací:
- Palivo ještě nestihlo úplně prohořet - zkuste mu dát trošku více času, pokud si nejste jisti
- Palivo už vyhořelo a musíte přiložit - pokud už nějakou dobu grilujete
- Máte ucpané průduchy - i to se může stát, pokud jste popel dlouho nečistili. Mohl ucpat průduchy a proto si zkontrolujte, že průduchy jsou skutečně průchozí pro vzduch
Pokud používáte vysoce kvalitní brikety a použili jste přiměřené množství, pak pravděpodobně budete mít na začátku v grilu přibližně 250 °C. I u kvalitních briket ale výhřevnost postupně klesá. Po hodině a půl se tak už budete pohybovat někde u 200 °C. Po třech hodinách, pokud nepřiložíte, se pravděpodobně dostanete někam na 160 °C. Pak stačí přiložit trošku dalších briket (nyní už stačí méně než na začátku) a teplota zase vyleze nahoru.
U uhlí je teplotní ztráta výrazně rychlejší, tam bude potřeba přiložit i dříve. Uhlí sice většinou rychleji chytne a obecně s ním můžete dosáhnout i vyšších teplot než u briket (pokud máte vysoce kvalitní uhlí, pro pytel z benzinky za 50 Kč to pravděpodobně platit nebude :) ), na druhou stranu ale výrazně rychleji ztrácí výhřevnost a vydrží výrazně kratší dobu oproti briketám. Kvalitní brikety žhnou i po třech hodinách a déle.
Více o rozdílech mezi dřevěným uhlím a grilovacími briketami se dozvíte v tomto speciálním článku.
Jak rozmístit palivo v grilu
Rozžhavené palivo můžete na spodním palivovém roštu rozmístit několika způsoby. Můžete ho dát doprostřed, po bocích i jinak. Vybírat byste měli podle toho, jakou metodou plánujete grilovat. Tyto máme tři základní - přímou metodu grilování, nepřímou metodu grilování a metodu Low & Slow. V textu dále si je krátce přiblížíme, ale kdybyste se o nich chtěli dozvědět víc, koukněte na náš speciální článek k metodám grilování.
Metoda přímého grilování
Na grilované jídlo jde přímý žár, většinou o intenzitě lehce přes 200 °C.
Ideální například na:
- Steaky
- Plátky masa - například u vepřové krkovičky na plátky
- Zeleninu, většinou i na ryby
Jak umístit brikety?
Brikety chceme nechat uprostřed grilovacího roštu tak, aby žár stoupal nahoru přímo na střed grilovacího roštu, kde budeme grilovat.
Metoda nepřímého grilování
Žár nejde přímo zespodu do jídla, ale měl by se k dobrotám dostat rovnoměrně ze všech stran. Tím pádem se nestane, že by se větší kus masa zespodu připálil a svrchu nedodělal. Teplota se zde obvykle pohybuje mezi 180-200 °C.
Ideální například na:
- Větší kusy masa vcelku - například grilování celé vepřové krkovičky
- Grilování kuřete vcelku
- Dušené jídlo
- Dezerty
Jak umístit brikety?
V tomto případě potřebujeme dát brikety na boční strany palivového roštu. Tím pádem aby nebyly uprostřed, aby žár stoupal po bocích a grilované jídlo, které bude položeno uprostřed na grilovacím roštu, se bude krásně propíkat ze všech stran stejně. Teplo totiž bude v grilu s poklopem cirkulovat a gril tak bude fungovat hezky jako venkovní trouba.
S umístěním briket na boky roštu Vám pomůžou různé palivové zarážky či palivové nádoby Char Basket, které zde vidíte na obrázcích.
Metoda grilování Low & Slow - snake metoda rozmístění briket
Tato metoda znamená, že chceme grilovat dlouho, pomalu při nízké teplotě. Naším cílem je dosáhnout nízkých teplot, třeba i 120 °C. A to nejlépe po několik hodin a co nejstabilněji s co nejstálejší teplotou. To je u klasických kotlových grilů trošku složitější, než by se mohlo zdát.
Ideální například na:
- Žebra
- Trhané vepřové a hovězí
Jak umístit brikety?
Tímto způsobem nebudete mít problém udržet v grilu 130 °C třeba i po 10 hodin. Nerozžhavené brikety v grilu rozmístíme do formy takového hada či podkovy po obvodu spodního palivového roštu - jak vidíte na obrázku. Na jeden konec hada dáme naspod dvě podpalovací kostky. Tady nám stačí zapálit tímto způsobem, nepotřebujeme zapalovací komínek - chceme totiž, aby nám chytlo jen pár briket, pomaleji. Zapálíme kostky a do 15 minut nám chytnou první brikety. Hoření se poté bude postupně, pomalu přesouvat z jednoho konce na druhý. Brikety budou chytat jedna od druhé a žár tak v grilu udržíte stabilně tak dlouho, jak budete potřebovat.
Na druhé fotce vidíte, jak u nás snake metoda vypadala cca po 6 hodinách. Brikety ještě zdaleka nedohořely do konce a měli jsme tak v tu chvíli před sebou ještě v pohodě několik hodin žáru. Můžete si taky všimnout, že na druhé fotce je "tloušťka hada" menší než předtím. Briket jsme totiž po zapálení ubrali, protože žár byl pro naše potřeby zbytečně velký. U Snake metody stačí při použití kvalitních briket skutečně malá vrstva. A je také potřeba přivřít průduchy v grilu - v poklopu i dole v kotli. S plně otevřenými průduchy jsme se i s jen pár rozžhavenými briketami nedostali pod 150 °C.
Takže pamatujte - tenká vrstva, přivřít průduchy (ne úplně) a Low & Slow Vám půjde samo. Jakmile si s tím trošku vyhrajete, zvládnete požadovanou teplotu udržet jakkoliv dlouho :)
Přijde Vám to vše stále složité?
Pokud ano - a není na tom nic špatného, naprosto to chápeme, s prací s grilem na dřevěné uhlí mívá problémy hodně lidí, včetně některých i u nás na prodejně - pak bychom skutečně doporučili zvážit pořízení plynového grilu nebo elektrického grilu. U obou z nich je obsluha výrazně jednodušší a většinu ze zde uvedených věcí u nich vůbec řešit nemusíte. Toto vše je s nimi jednodušší.
Ať už máte jakýkoliv gril, přejeme hodně povedených grilování a ať se u grilu daří! :)