Kroucená pizza na grilu
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
2/5
Postup
nepřímé grilování
Tato pizza připravená netradičním způsobem je perfektní třeba jako originální předkrm či snack na větší grilovací party.
Ingredience
(na 1 pizzu)
- 2 pizza těsta
- 150 ml rajčatové sugo omáčky na pizzu
- 150 g mozzarelly
- 20 plátků salámu pepperoni
- Lžička provensálského koření
- Rukola
- 4 snítky bazalky
- 200 g zakysané smetany
- Sůl a pepř
Pizzu můžete připravit v mnoha různých variacích a mnoha různými způsoby. Tentokrát použijeme poměrně klasické ingredience, ale tím, že před pečením pizzu zakroutíme, vznikne nám vlastně úplně jiné jídlo, kterým určitě překvapíte všechny vaše hosty :)
Mimochodem, pizzu lze vždy udělat s vlastním domácím těstem nebo s kupovaným. S domácím sice bude výsledek pravděpodobně vždy lepší, ale zase nám pak pizza zabere výrazně více času. My si tento recept připravíme velmi jednoduše a rychle, použijeme proto těsto kupované. Pro kroucenou pizzu je za nás naprosto vyhovující. Připravit si ji můžete jak v pizza peci, doma v troubě nebo tak jako v našem případě, na grilu Weber.
Mimochodem, pizzu lze vždy udělat s vlastním domácím těstem nebo s kupovaným. S domácím sice bude výsledek pravděpodobně vždy lepší, ale zase nám pak pizza zabere výrazně více času. My si tento recept připravíme velmi jednoduše a rychle, použijeme proto těsto kupované. Pro kroucenou pizzu je za nás naprosto vyhovující. Připravit si ji můžete jak v pizza peci, doma v troubě nebo tak jako v našem případě, na grilu Weber.
Příprava pizzy v kuchyni
- Na pracovní ploše si rozdělejte pečící papír a položte na něj jedno předpřipravené těsto.
- Potřete těsto rovnoměrně po celé ploše rajčatovou omáčkou sugo. Jen malý okraj nechte nepotřený.
- Mozzarellu natrhejte na malé kousky a vyskládejte na sugo. Na něj pokládejte plátky salámu a posypte provensálským kořením.
- Přikryjte takto nachystanou pizzu druhým těstem.
- Doprostřed pizzy položte malou misku na salát a směrem od této misky ke krajům pizzy rozkrájejte kruh na 12 stejně velkých dílů. Nezapomeňte, že střed pizzy nekrájíme.
- Každý vzniklý díl nyní zakruťte o 360°.
- Připravte si ještě dip - smíchejte v misce zakysanou smetanu s nadrobno nakrájenou bazalkou a osolte a opepřete.
Pečení pizzy v grilu
- Rozpalte gril na nepřímou metodu a přibližně 180 °C.
- Dejte do grilu kámen na pizzu a nechte jej asi 10 minut nahřívat.
- Pizzu dejte pomocí lopatky i s pečícím papírem na kámen. Papír nechytne, pokud nebude z kamene výrazně přesahovat.
- Pečte se zavřeným poklopem asi 10 minut. Pizza je hotová, když je ze spodní strany zbarvená do zlata a pěkně křupavá.
- Vytáhněte z grilu a nechte krátce vychladnout z extrémních teplot.
- Kroucenou pizzu podávejte ozdobenou rukolou a s nachystaným dipem.
Přejeme dobrou chuť! :)