Sladká pizza s lesním ovocem
Doba přípravy
do 30 min
Složitost
2/5
Postup
nepřímé grilování
Každé slané jídlo je třeba zakončit sladkou tečkou. A ano, i pizza se dá ugrilovat na sladký způsob tak, že si ji zamiluje celá rodina :)
Ingredience
- 1 těsto na pizzu
- 100 g mascarpone
- 1 polévková lžíce medu
- 150 g lesního ovoce - lze použít maliny, borůvky i jahody, nebo jejich kombinaci
- bazalka nebo máta
- 25 g mini marshmallows / JoJo Vexta
Ano, čtete správně, i pizza se dá udělat na sladký způsob. Pokud chcete povznést Vaši grilovací party na tu nejvyšší úroveň, je potřeba ji zakončit sladkou tečkou! A pizza s lesním ovocem překvapí i potěší každého hosta. Jen pozor, pokud ji uděláte dětem jednou, dost pravděpodobně ji už pak budete muset chystat pravidelně - věřte nám, máme vyzkoušeno :)
Příprava je navíc snadná, jedná se o jeden z jednodušších receptů na dezert na grilu. Pojďme si tedy ukázat, jak tuhle sladkou pochoutku hravě nachystat.
Příprava je navíc snadná, jedná se o jeden z jednodušších receptů na dezert na grilu. Pojďme si tedy ukázat, jak tuhle sladkou pochoutku hravě nachystat.
Těsto na pizzu
V podstatě jsou dvě varianty - buď si připravíte těsto vlastní, nebo koupíte již hotové, připravené těsto na pizzu v obchodě. Fungovat budou určitě obě varianty, ale my v případě této sladké pizzy upřímně používáme kupované hotové těsto. Na sladkou pizzu vůbec není špatné, pořídíte ho v tubě a stačí jen rozválet. My máme vyzkoušeno a používáme těsto z Makra, ale koupíte ho dnes už skoro ve všech obchodech - v Tescu, v Albertu i na Rohlíku.
Příprava v kuchyni
- Těsto na pizzu rozválíme do tenké vrstvy, velikosti pizzy přibližně přizpůsobte velikosti Vámi používaného pizza kamene. Válíme rovnou na pečícím papíře.
- Na syrové těsto rozetřeme mascarpone a med, hezky rovnoměrně, ale ne až úplně ke krajům.
- Dále posypeme čerstvým drobným ovocem a marshmallows/vextami. Rozmístíme také hezky rovnoměrně a hlavní je zde nepřehánět to s množstvím. Stačí pár kousků ovoce a pár kousků vext. U pizzy se často stává, že když to přeženeme s množstvím ingrediencí, voda z nich nakonec na pizze vytvoří louže s vodou a výsledek nedopadne ideálně. U pizzy často platí - méně je lépe.
Grilování pizzy
- Gril rozpálíme a kartáčem řádně očistíme.
- Připravíme gril na nepřímé grilování na cca 220 °C, vložíme do grilu pizza kámen a necháme jej pořádně rozpálit (cca 5 minut).
- Položíme pizzu na kámen - včetně pečícícho papíru, nejjednoduššeji pomocí lopatky na pizzu.
- Pizzu pečeme pod zavřeným poklopem zhruba 10-12 minut - ale je to samozřejmě individuální. Pokud si uděláte vlastní, tlustší těsto a dáte více mascarpone, pečení bude trvat déle.
- Jak poznám, že je pizza hotová? Pizza je hotová, když se zespodu zlehka opeklo těsto. jednoduše nadzvedněte opatrně kraj a pokud se Vám již barva líbí (měla by být trošku do tmavší hnědé) a těsto je lehce opečené (tj. křupavé), můžete pizzu vytáhnout. Shora by už mělo být opečené ovoce a vexty či marshmallows by měly být roztečené.
- Sundáme pizzu z grilu a ozdobíme čerstvou bazalkou nebo mátou. Nechte chvilku odpočívat - jen ať ji nepodáváte úplně horkou. Mezitím pizzu nakrájejte, nejjednoduššeji pomocí kráječe na pizzu.
- A můžete servírovat :)
Dobrou chuť!