Vegetariánský burger s křupavou trhanou hlívou na grilu
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
4/5
Postup
přímé grilování
Na burgerech je podle nás nejlepší, že se dají udělat snad na tisíc způsobů. Vždy tak vymyslíte luxusní jídlo pro každý typ strávníka. I pro vegetariány. Třeba tímto burgerem uděláte velkou radost masožravcům i nemasožravcům :)
Ingredience
- Hlíva ústřičná – na 4 burgery aspoň 600 g
- 4 burger bulky (nejlépe máslové briošky)
- 4 vajíčka
- Sůl a pepř
- Slunečnicový olej
- Řecký jogurt 200 g
- Několik svazků kopru
- 1 salátová okurka
- 3 stroužky česneku
- Libovolný salátový mix, 1 balení (třeba toskánský mix máme rádi)
- Citron
- Olivový olej
A ještě než se pustíme do receptu samotného, tak dvě poznámky. Víme, že hodně lidí houbám zrovna neholduje. Máme ale přímo u nás vyzkoušeno, že takto připravená hlíva chutná i těmto lidem :) A druhá poznámka, tento burger jde poměrně jednoduše udělat i v čistě rostlinné, vegan verzi. Stačí, když trošku upravíte jeho složení.
Burger z hlívy si také můžete připravit jak na všech grilech Weber, tak i třeba v kuchyni, protože tento grilovací recept vyžaduje zejména přípravu na pánvi nebo litinové desce.
Burger z hlívy si také můžete připravit jak na všech grilech Weber, tak i třeba v kuchyni, protože tento grilovací recept vyžaduje zejména přípravu na pánvi nebo litinové desce.
Příprava ingrediencí v kuchyni
- Nejprve si připravíme tzatziki - Okurek nastrouháme struhadlem najemno. Česnek vymačkáme nebo nakrájíme na drobné kousky. Kopr natrháme na menší části. A poté už společně s řeckým jogurtem smícháme vše dohromady. Osolíme a opepříme dle chuti. Tzatziki zakryjeme a necháme čekat v ledničce.
- Připravíme si i salát - Salátový mix dáme do mísy. Vymačkáme citron a přidáme 2 lžíce olivového oleje. Promícháme a následně osolíme a opepříme dle chuti. Salát zakryjeme a necháme čekat v ledničce.
- Nakonec připravíme hlívu - nejprve okrájíme konce se zbytky hlíny a poté natrháme hlívu tak, aby byl každý klobouk samostatně. Klobouky následně dáme do mísy, zalijeme několika lžícemi slunečnicového oleje a posypeme BBQ rubem dle Vaší chuti (tento krok můžete klidně udělat i později na grilu na litině). My jsme u tohoto receptu použili BBQ Rub Killer Hogs. V tomto případě skutečně doporučujeme použít nějaký velmi kvalitní BBQ rub – právě díky němu (a díky níže popsané technice grilování) se hlíva vyšvihne na novou úroveň, uvidíte :)
Grilování hlívy
- Na gril si nachystáme litinovou pánev, litinovou planchu nebo jakýkoliv jiný litinový tál s rovnou plochou. V našem případě jsme použili litinové rovné víko z litinového hrnce 2 v 1.
- Gril i litinu rozpálíme, míříme cca na 220 °C.
- Jakmile je litina rozpálená, nalijeme slunečnicový olej na promazání.
- Na rozpálenou litinu dáme připravené klobouky hlívy.
- Budeme grilovat pan-press-sear technikou - to znamená, že hlívu zatížíme a přimáčkneme ji tak na rozpálenou litinu. Dosáhnout tím chceme lepšího opečení hlívy, odpaří se z ní více vody a vznikne nám křupavý povrch. V našem případě jsme použili větší litinovou pánev z litinového hrnce 2 v 1 a tu jsme poté zatížili menší litinovou pánví. Ale můžete použít jakýkoliv jiný způsob - třeba na litinové planche můžete perfektně využít lis na planchu. Nebo možná Vám na zatížení pošlouží nějaké jiné nádobí z Vaší kuchyně :)
- Houby obsahují hodně vody, kterou musíme nejprve odvařit. Houby se tak začnou pořádně opékat až ve chvíli, kdy se všechna přebytečná voda odpaří. Může to trvat tak 20 minut (ale hodně záleží na množství hub, rozpálení litiny, apod.) Mějte na paměti, že houby tím ztratí hodně objemu, proto na recept potřebujeme (na první pohled) tolik hlívy.
- Pro lepší opečení můžete horní litinu přimáčknou rukou - jen pozor, nezapomeňte samozřejmě na nějakou chňapku nebo rukavice :)
- Jakmile se nám hlíva zdá pěkně opečená z jedné strany, otočíme ji a proces opakujeme. Můžete také průběžně posypat dalším BBQ rubem. Mnoho rubů v sobě obsahuje cukr, což nám s křupavou kůrkou taky pomůže.
- Jakmile se hlíva pěkně opeče z obou stran (tj. zbarví se do tmavě hněda a získá křupavý povrch), sundáme z grilu Weber, necháme odpočívat a zatím doděláme zbývající kroky ke zkompletování tohoto výbornýho burgeru.
Další práce na grilu
- Připravíme do každého burgeru jedno volské oko - můžete klidně na stejné litině, kde jste zrovna dodělali hlívu. Propečenost vajíčka samozřejmě dle libosti, ale doporučujeme to nepřehnat, ať se nám žloutek v burgeru může pěkně roztéct při zakousnutí.
- Jako poslední krok na grilu rozpečeme bulky - rozkrojíme napůl a dáme na rozpálený rošt nebo litinovou planchu. Jen dejte pozor, tento krok bývá hodně rychlý. Někdy i jedna minuta je víc než dost, tak ať se bulky nespálí :)
- A nakonec nafilírujeme připravenou hlívu - nakrájíme nožem na krájecím prkénku na menší kousky. Ať se nám s nimi v burgeru lépe pracuje.
- Teď už zbývá jen burgery poskládat.
Poskládání burgeru
- Na spodní bulku dáme poctivou dávku tzatziki.
- Na tzatziki vyskládáme ještě poctivější dávku nafilírované hlívy.
- Na ni položíme volské oko.
- Na něj vyskládáme salátek a zakryjeme horní bulkou.
- Dobrou chuť! :)